بسم الله الرحمن الرحيم
اهميت و بركات ماه مبارك رمضان در خطبه رسول خدا(ص)
در آستانه حلول ماه مبارك رمضان، رسول اكرم (صلي الله عليه وآله) خطبهايي ايراد فرمودند، در اين خطبه تعابير بلند و فوق العادهاي كه حائز اهميت است، وجود دارد. در اين فرصت كوتاه به برخي از فرازهاي ابتدايي اين خطبه ميپردازيم. اميرمومنان علي (عليه السلام) نقل ميكند:
قال: إن رسول الله صلى الله عليه وآله خطبنا ذات يوم فقال: أيها الناس! انه قد أقبل إليكم شهر الله بالبركة والرحمة والمغفرة، شهر هو عند الله أفضل الشهور، وأيامه أفضل الأيام، ولياليه أفضل الليالي، وساعاته أفضل الساعات، وهو شهر دعيتم فيه إلى ضيافة الله، وجعلتم فيه من أهل كرامة الله، أنفاسكم فيه تسبيح، ونومكم فيه عبادة، ...[1]
پيغمبر خدا صلي الله عليه وآله در جمعه آخر ماه شعبان در خطبه خود فرمودند:
اي مردم! ماهي به سوي شما ميآيد كه اين ماه، ماه بركت، ماه رحمت الهي و ماه مغفرت است. ماهي كه بهترين ماهها در نزد خداوند، روزهاي آن بهترين روزها، شبهاي آن بهترين شبها و ساعات آن بهترين ساعات است. و خداوند در اين ماه شما بندگان را به ضيافت الهي دعوت كرده و از شايستگان كرامت الهي قرار داده شديد. انفاسكم فيه تسبيح، نفسهاي شما در اين ماه عبادت است، و نومكم فيه عبادة، و خوابيدن شما هم حكم عبادت را دارد.
رمضان و گشودن دربهاي رحمت الهي
حضرت در اين خطبه ميفرماييد: نفس كشيدن انسان و خوابيدن انسان هم حكم عبادت را دارد، خواه ناخواه كشف ميكند، كساني كه در اين ماه موفق به اعمال اين ماه هستند در يك شان و مقامي قرار ميگيرند كه حتي نفسهاي آنها هم مقدس ميتواند باشد و خواب و استراحت آنها هم قداست به خود ميگيرد. چرا در اين ماه نفس ها، استراحت و خواب شخصي كه اين ماه را درك نموده قداست پيدا ميكند؟ جهت اين امر آن است كه در ماه مبارك رمضان دربهاي رحمت خداوند بر روي بندگان باز ميشود و يك ضيافت معنوي و الهي براي مردم محيا ميگردد. عنايت خداوند بيپرده متوجه بندگان است و در اين ضيافت كوچكترين كاري كه جهتي به سوي تقوي و خداترسي و توبه داشته باشد حائز اهميت و مورد توجه است حتي خيلي بيشتر از ماههاي ديگر سال؛ بنابراين در ماه رمضان خصوصيت ويژهاي وجود دارد، بدين معني هرچند اگر انسان در ماههاي ديگر رو به خدا ميكند قطعا مورد استقبال واقع ميشود، اما در اين ماه اگر رو به سوي خداوند كند با شدت بيشتري مورد استقبال قرار ميگيرد و معنويتي كه در اين راه ميتواند كسب كند قابل مقايسه با ساير ايام نيست.
رحمت همگاني خداوند شامل تمام بندگان
خصوصيتي كه اين ماه وجود دارد - غير از خصوصيت ذاتي ماه مبارك رمضان- اين است كه عنايتي كه خداوند نسبت به روزهدارن دارد، حتي كساني كه معذور از روزه گرفتن هستند و نميتوانند عبادت روزه را انجام دهند، اين عنايت شامل حال آنها هم ميشود؛ از اين رو اين افراد متوجه شبها و روزهاي اين ماه باشند و از ياد خداوند و توجه به خدا و انجام عبادات و خواندن قرآن غفلت نكنند، كه ثواب و پاداشي كه براي اين اعمال در ماه مبارك رمضان است به مراتب بيشتر از ساير ماهها است.
اخلاص نتيجه روزه
از خصوصيات ديگر ماه مبارك رمضان روزهداري است، روزه عملي است كه في النفسه با خلوص در هم آميخته يعني عبادتي است كه در اين عبادت ريا و غير خدا بودن ممكن نيست. انسان ممكن است براي خوشآيند ديگران نماز بخواند، حج برود و يا جهاد كند، اما شخص روزهدار حتي در خلوت و زماني كه هيچ كس متوجه او نيست، امساك دارد و به سوي خوردني و آشاميدني و مبطلات روزه نميرود. روزه اخلاصي را در انسان بارور ميكند كه اين اخلاص ميتواند در تمام زندگي براي او سرمشق باشد؛ در همه كارها و در همه عبادات، چه در خلوت و چه در جلوت. به همين سبب رسول خدا ص در روايتي معروف از خداوند تبارك و تعالي نقل ميكند: « الصوم لي وأنا أجزي به » كه روزه از من است و من جزاي روزه را ميدهم. اهميت اين عبادت به صورتي است كه خداوند عمل را به خودش نسبت ميدهد و بعد ميفرمايد كه جزاي شخص روزهدار تنها از من ساخته است و من تنها ميتوانم پاداش او را بدهم. البته اين روايت به صورت ديگري هم خوانده شده «الصوم لي و أنا اُجزي به» يعني خداوند ميفرمايد: روزه مال من است و من خود پاداش روزه هستم؛ يعني كسي كه اقدام به روزه ميكند، به جزاء و پاداشي ميرسد كه كمال مطلق و جمال مطلق پاداش چنين شخصي است. البته اين مفهوم و معني فوق تصور انسان است و اين معناي بسيار بلند فقط در مورد عبادت روزه صادق است.
روزه براي رسيدن به مقام متقين
يكي ديگر از بركات روزه ماه مبارك رمضان آن است كه انسان را به تقواي الهي سوق ميدهد، يعني عمل شخص روزهدار با اخلاص توام است، يعني فقط براي خدا اقدام به روزه گرفتن ميكند، بنابراين چشم بستن از غير خدا را تمرين ميكند و به همين جهت ياد ميگيرد كه فقط براي رضاي خدا، توجه به او، به خاطر او و براي او در زندگي قدم بردارد. به نحويي كه در زمان عمل خوشايند هيچ كس ديگر براي او مطرح نباشد. شخص ميتواند اين درس مهم را در تمام مراحل زندگي خودش اجرا كند و به همان مقام تقواي الهي برسد. روزه از اين جهت كمك زيادي به انسان ميكند و اين عبادت گوهري است كه انسان به وسيله او مدارج بسيار بالاي را ميتواند طي كند. تقوا آن حيثيتي است كه اساسا ملاك برتري و بلند مرتبگي انسان به آن گذاشته شده «ان اكرمكم عندالله اتقاكم» گرامي ترين شما نزد خداوند كسي است كه تقوا داشته باشد و روزه پلي است كه انسان را به اين مقام ميرساند اين هم از بركاتي است كه روزه ماه مبارك رمضان دارد.
جداي از اين خصوصيات روزه ماه مبارك رمضان فرصتي براي امساك فراهم ميكند كه يادي هم از گرسنگان و كساني كه امكان دستيابي به غذاي كافي ندارند داشته باشد و همنوعان و برادران مسلمان خود را در نظر بگيرد و به ياد آنها باشد و بياموزد كه در زندگي هيچگاه از ياد آنها غافل نباشد. ماه مبارك رمضان با روزه آذين بسته شده است.
شب قدر، در ماه رمضان
برخي از بركات و خصوصياتي است كه در روزه اين ماه است اشاره شد، اما يكي از مهمترين خصوصيتي كه ماه مبارك رمضان وجود دارد -كه اميدواريم در فرصتهاي آينده درباره آن بحث كنيم- آن است كه شب قدر در اين ماه واقع شده است. اهميت شب قدر همين مقدار كافيست كه در قرآن كريم تاكيد شده كه اين شب را در ماه مبارك رمضان قرار داديم و شبي است كه خداوند مقدرات انسانها را تعيين ميكند و شبي است كه فضيلتش از هزار ماه بيشتر است و اگر كسي اين شب را به خوبي درك كند فضيلتي بيش از آنچه كه در هزار ماه عبادت نصيب او ميشود، به او خواهد رسيد.
ماه ميهمانى خدا
بركات ماه مبارك رمضان را پاس بداريم و به نحو شايسته از اين نعمت بزرگ خداوند و ضيافت الهي بهرهبرداري كنيم؛ همان طور كه رسول خدا فرمودند: «دعيت الي ضيافة الله» شما در اين ماه به ضيافت و مهماني خداوند دعوت شدهايد؛ البته اين مهماني، يك مهماني معنوي است. همچنان كه در هر ضيافتي براي پذيرايي از مهمانان، انسان تمام امكانات را فراهم ميآورد. در اين ضيافت الهي نيز خداوند امكاناتي را براي بندگان خود فراهم آورده است، تا به بركات و امكانات معنوي بالايي دست پيدا كنند. اين بندگان ميتوانند به بركت اين ماه به مراتب بالايي از تقوا و فضيلت نيل پيدا كنند و به درجاتي برسند كه رسيدن به آن درجات در غير اين ماه مشكلتر و سختتر است.
ضيافت خداوند را پاس داريم و در آستانه ماه مبارك رمضان به فكر همه برادران خود باشيم، مخصوصا كساني كه در شرايط امروز زندگي آنها به خوبي تامين نميشود و رنج ميكشند. از رنجي كه آنها، فرزندان و خانواده آنها ميكشند، آگاه باشيد. در اين ماه هرچند به مقدار كم تلاش شود در راه بر طرف كردن و يا لااقل كم كردن رنج و مشكلات آنها قدمي برداريم، تا انشاء الله بتوانيم رضاي خداوند را در اين جهت نيز جلب كنيم.
.[1] شيخ صدوق، امالي، مجلس بيست، ص153، حديث149/4؛ وسائل الشيعة(آل البيت)، ج10، باب 18 از ابواب احكام شهر رمضان، ص313، حديث13494/20 .