English | فارسی
جمعه 26 خرداد 1391
تعداد بازدید: 1972
تعداد نظرات: 0

ديدار آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي كشور با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)

ديدار آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي كشور با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)

بسم الله الرحمن الرحيم

در ابتدا اين ديدار حضرت آيت الله علوي بروجردي بياناتي پيرامون توجه لازم و كافي به آثار ماندگار شيعه كه ره توشه ای گرانبها و سترگ  در مسیر شناخت بزرگان و گذشتگان و نيز ميراثي عظيم براي نسل كنوني ما مي­باشد، بيان فرمودند:

قدمت و سكونت بزرگان دين  

خانه آيت الله العظمي بروجردي قدمت 147 ساله دارد. اين خانه را سيد علي بلور فروش ساخته است و از همان ابتدا در آن مجالس سوگواري بر قرار بوده است؛ از حضرت آيت الله شيخ محمد علي اراكي نقل شده است كه براي استفاده و شركت در مجلس روضه در ايام محرم و فاطميه دوم به اين خانه مي­آمدم و مرحوم حاج شيخ عباس قمي- صاحب مفاتيح الجنان- منبر مي­رفتند.

 مرحوم حضرت آيت الله العظمي حاج شيخ عبدالكريم كه قم آمدند به آقاي سيد علي بلور فروش وارد شدند و هفت سال در همين منزل سكونت داشتند، و مرحوم حاج شيخ عبدالكريم در روزهايي كه مجالس روضه و يا اعياد برگزار مي­شد در بيروني خانه جلوس داشتند، سپس مرحوم آيت الله العظمي بروجردي كه به قم آمدند به مدت 17 سال در اين منزل سكونت داشتند.

  نكات تاريخي بيت آيت الله بروجردي

بزرگان و اعلام نجف مثل مرحوم سيد ابوالحسن اصفهاني و مرحوم ميرزا ناييني مرحوم خالصي و حدودا بيست و پنج نفر بودند  اين عزيزان به وسيله انگليس ها به ايران تبعيد شدند ، وقتي وارد مرز شدند سمت قم آمدند و به مرحوم حاج شيخ عبدالكريم حائري وارد شدند و در اين خانه به مدت نه ماه سكونت داشتند و درس را شروع كردند؛ در همان ايامي كه مرحوم ميرزاي نائيني و مرحوم سيد ابوالحسن اصفهاني(رحمهما الله) قم بودند؛ رضا خان، سردار سپه بود و براي قصه جمهوريت قم مي­آمد و جلسه جمهوريت در بيت آيت الله بروجردي برگزار شد.

 و لذا مرجعيت به ميراث قم سايه انداخته و حالتي پيدا كرده كه اين ميراث غني تر و قوي تر از آن ميراث قديمي گذشته شده است و لو آن هم از نظر خودش حائز اهميت مي­باشد.

انصافا بيت مرحوم امام راحل (رحمة الله عليه) خيلي خوب كار شده و زحمت بسيار در آن كشيده شده است، و هنوز هم جا دارد كه اطراف آن بيت برنامه­ريزي و كار شود.

من خدمت رييس ميراث فرهنگي قم پيشنهاد كردم: اين منطقه، با وجود بيت آيت الله العظمي بروجردي با اين قدمت و سابقه تاريخي و منزل آيت الله العظمي گلپايگاني و منزل آيت الله حاج شيخ عبدالكريم حائري، مانند يك مجتمع است كه ميتوان روي آن برنامه ريزي خوب و كار كرد.

ميراث مكتوب در قم

جهت ديگري كه در قم خيلي مهم است كه شايد نظيرش در تهران يا مشهد ديده نشود، مسئله ميراث مكتوب است؛ در قم كتابخانه و آثاري داريم كه اينها ميراث شيعه و ميراث ملي و مملكتي است، همانند كتابخانه آيت الله العظمي مرعشي و يا كتابخانه فيضيه، ولي در كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي، كتاب­هايي داريم كه از يونسكو از ما فهرست را خواستند كه استفاده كنند، مانند يك نسخه نهج البلاغه كه براي قرن 5 است و اينها از ميراث جهاني به شمار مي­آيند، لذا گنجينه­ ارزشمندي در اينجا است كه حفظ آن به عنوان حفظ ميراث مملكت و ملي - جداي از ميراث شيعه - لازم است؛ از اين جهت، قم حائز اهميت است و وضع اين شهر مقدس را برجسته مي­كند. و اميدواريم كه دوستان در ميراث فرهنگي توجه كافي و لازم را تا بتوانند اين ميراث مهم را احيا كنند.

البته بعد از آيت الله العظمي بروجردي قسمتي به اين خانه اضافه شد، ولي مقصود ما اين است ظاهر بيت با همان شكل محفوظ بماند و حتي عكسهايي كه در زمان آيت الله العظمي بروجردي بوده، موجود است برگردانيم و قدمت اين هم يك مسئله است، قسمت اندروني را از ورثه تملك كرديم و نمي­خواهيم شخصي هم بماند، هدف ما  وقف اين ميراث معنوي است تا همچنان در مسير خدمت به حوزه باقي بماند، يعني مالكيت عمومي داشته باشد و خانه مردم و محل رفت و آمد مردم باشد و حيث قداست و مجالس معنوي كه در اينجا بوده است، حفظ بشود. شايان توجه است  روضه هاي اين بيت قدمت 140ساله دارد و 140 در اين مكان معنوي نداي يا حسين بلند هست، حتي آيت الله العظمي بروجردي اين سابقه روضه را از روضه ايي صدها ساله كه در خانه­ برجرود داشتند به اين بيت آورده­اند، لذا حفظ اين بيت، هم از حيث قداست، قداست شرعي و معنوي دارد و هم از جهت حفظ ميراث بزرگان و گذشتگان وجهه تاريخي دارد.

 مسجد اعظم، حفظ ميراث شيعه

در مسجد اعظم نيز به همين شكل كارهاي مختصري انجام شد، سعي و تلاش كرديم جهاتي كه مد نظر ميراث فرهنگي است، حفظ شود. وقتي كاشي كاري گنبد لطمه و آسيب ديده بود؛ ابتدا با مشاوران برجسته و نيز ميراث فرهنگي مشورت شد و لذا زيرسازي را اساسي درست كرديم، حتي با جوش كربن  كه تقريبا تا نُه درجه ريشتر زلزله را تحمل مي­كند، زيرسازي را مقاوم سازي كرديم، تا لوستري  بزرگ و زيبايي كه توسط آقاي جابر انصاري وقف مسجد شده بود، نصب گردد [1] و همچنين سازه هاي كاشي كاري را دقيقا به شكل كاشي و همان رنگ قبل، بازسازي و دومرتبه كاشي كاري كرديم. ما به خاطر حفظ اصالت­هايي كه اينجا بوده هر كاري كه بتوانيم انجام بدهيم كوتاهي نميكنيم و آماده همكاري كامل براي حفظ اين ميرات گرانبهاي شيعه هستيم.

فكر و تدبير، غنا و ثروت شيعه

شيعه داراي ثروت و غناي بسياري است و مي­توانيم با فكر و تدبير اين غنا را در دنيا برجسته كنيم و به كشورهاي ديگر هم معرفي كنيم، همان گونه كه عهد نامه مالك اشتر در سازمان ملل  به ثبت رسيد؛ پس ما ميراثي داريم كه در سطح بين المللي قابل عرضه باشد، و ان شا الله اميدواريم كه با همت شما عزيزان دست به دست هم بدهيم كه اين ميراث را زنده كنيم

انقلاب و حركت امام خميني (ره) يك وسيله و مقدمه براي عرضه مكتب است، نه آنكه ذي­المقدمه باشد، بلكه مقدمه اي است تا مكتب در سطح عالم احيا و زنده شود.  انشا الله خداوند اين توفيق را به ما و نسل ما بدهد كه بتوانيم در اين كار موثر باشيم، انشا الله خداوند توفيق به ما بدهد، با تدبير  بتوانيم از فرصتها استفاده كافي ببريم.

در ادامه اين ديدار آقاي مهندس علويان گزارشي از برنامه­هاي انجام شده و كارهاي در دست اقدام ميراث فرهنگي را بيان كردند:

 ايشان گفتند: ميراث فرهنگي به خشت و گل نيست، به انفاسي است كه پشت اين خشت و گل است و اگر ما اين را درك كنيم و بفهميم سود برديم.

در دولت دولت نهم و دهم تاكيد كرديم كه بتوانيم مفاهيم را جهاني كنيم و در جهان انعكاس پيدا بدهيم. از اين رو در سال گذشته توفيق ارزشمندي داشتيم تا تعزيه در فهرست يونسكو ثبت شود؛  اين كار به بركت امام حسين خيلي براي ما بركت و ارزش داشت به گونه ايي كه همه آن را تاييد كردند و هيچ كشوري اعتراض نكرد.

همچنين توانستيم ورزشهاي پهلواني كه ايرانيان بنيانگذار اين ورزش بودند، و اين فرهنگ ايرانيان را به جهانيان عرضه كنيم، يعني فرهنگ شيعه و تندرستي هم جز اساس دين ما است.

برنامه امسال سازمان ميراث فرهنگي به ثبت جهاني رساندن مراسم فاخر و ارزشمند آئين قاليشويان مشهد اردهال است.

در حوزه ملي نيز توفيق پيدا كرديم خطبه حضرت زهرا با حضور مراجع به ثبت ملي برسانيم. و الان هم دائما در حال نشر اين خطبه هستيم و به كتابهاي كوچك و زيبا چاپ شده است. اين ثاثيرات معنوي را نبايد از جامعه حذف كنيم اينها بارهاي خيلي خاصي دارد. ايشان در پايان اظهار اميدواري كردند تا بتوانند فرمايشات حضرتعالي را جامعه عمل بپوشانند.

لازم به ذكر است، آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي كشور به اتفاق مدير كل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي قم و  هئيت همراه از مسجد اعظم و كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي بازديد نمودند.

 

 



[1] . لازم به ذكر است، اين لوستر بزرگ و شكيل 15 تن وزن دارد و گنبد را پائين مي آورد كه بعد از مقاوم سازي و استحكام زيرسازي گنبد آلان در شبستان زير گنبد نصب گرديده است.

 

تصاویر
  • ديدار آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي كشور با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)
  • ديدار آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي كشور با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)
  • ديدار آقاي مهندس علويان معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگردي كشور با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)
ارسال نظر جدید

نام

ایمیل

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیه حقوق این سایت متعلق به دفتر حضرت آیت الله علوی بروجردی می باشد. (1403)
دی ان ان