بسم الله الرحمن الرحيم
اهانت به پیامبر اکرم(ص) در سایه آزادی بیان
در این روزها جهان شاهد اهانت بسيار زشت و زنندهاي به وجود مقدس رسول اكرم ـ صلیاللهعلیهوآله ـ است که در قالب فیلمی توسط قبطیان مسیحی ساکن آمریکا ساخته و منتشر شده است. هرچند این گونه اهانتها تازگي ندارد، اما به اين صورت و به اين شدت سابقه نداشته است.
کشیشهای کلیسا از زمان قرون وسطي پیوسته تبليغ ميكردند كه پيامبر اسلام، پيامبر خشونت و جنگ است و رسالتش جز جنگ و خونريزي ثمري نداشته است. حتي پاپ فعلی در ابتداي تصدي سمت خود، صريحاً گفت که پيامبر اکرم و دین اسلام، پيامبر و دین خشونت است؛ و با این سخنان، اعتراض مسلمانان را برانگیخت. اربابان کلیسا گاهي نیز تعداد زنان پيامبر را ابزاری براي كوبيدن آن حضرت ميساختند.
آنچه در توجیه این اهانتها گفته میشود این است که در آمريكا آزادی بیان هست و همه در نوشتن یا گفتن مطالب و ساختن فيلم آزادند و نمیتوان جلوی این آزادی را گرفت. با این حال، موارد نقض متعددی در این زمینه دیده میشود. مسئله هلوكاست، نمونهای آشکار از نقض آزادی بیان است.
هلوکاست و نقض آزادی بیان در غرب
هلوكاست مبناي عملي تشكيل دولت اسرائيل است و بر اساس این ادعا در جنگ جهاني دوم، شش میلیون یهودی به وسيله آلمان هيتلري در کورههای آتشسوزی سوزانده شدند. هرچند در اصل قصه جاي شبهه نيست، اما فقط يهوديان قربانیان این جنایت نبودند. در خلال این جنگ، جمعيت بسیاری در اوكراين، لهستان، روسیه و... نیز كشته شدند که بسیاری از آنها یهودی نبودند.
در آمريكا و كل اروپا قانونی تصویب شده است كه بر اساس آن، تحقیق درباره هلوکاست جرم شمرده میشود و هر كس، هرچند محقق و متخصص تاريخ باشد، اگر دراينباره تحقیق کند، دستگير و روانه زندان میگردد.
بیان هر چیزی که منافع آنان را با خطر مواجه میسازد، آزاد نيست و نمیتوان مطلبی درباره آن نوشت یا فیلمی ساخت؛ اما در زمینه اهانت به اسلام و مقدسات مسلمانان و مستضعفان عالم، آزادی بیان وجود دارد و نقض آن به هیچ وجه جایز نیست.
ظلم و تحقیر، عامل نفرت و خشم مسلمانان و مستضعفان
آزادي بيان، غير از آزادي اهانت است. وقتی به مقدسات ملتها هیچ ارزشی قائل نشوند، ناگزیر كنترل ملتهای مسلمان از دست خارج ميشود و هنگامی که ملتها به خروش بیایند، ممکن است حوادثي هم اتفاق بیافتد. البته ما به کشته شدن هیچ بیگناهی، حتی غیرمسلمان و یهودی راضي نيستيم و آن را تأیید نمیکنیم.
نفرت ملتها از آمریکا فقط به كشورهاي خاورميانه و اسلامي محدود نیست. عملکرد آمریکا چنان بوده است که بذر نفرت و دشمنی را در بین مردم آآمركشورهاي دیگر، همچون آمريكاي لاتين نیز پراکنده است. آمریکاییان میگویند که ما به انقلابیون ليبي پول و اسلحه داديم و نیرو فرستاديم، كشورشان را آزاد كرديم و آنها را از دست قذافي خلاص كرديم؛ اما آنها سفير ما را کشتند. این بدان دلیل است که مردم از آمریکا در این زمینه حسن نيت نديدند.
با یک نظرسنجی دقیق و مطمئن در كشورهاي همپیمان آمريكا، مشخص میشود که مردم آنها تا چه اندازه با آمریکا دشمني و از آن نفرت دارند. چند سال پيش، لابي ارتش آمریکا در گزارشی به كنگره این کشور، تأکید کرده بود كه کشته شدن آمريكاييها در گوشه و كنار دنيا، به دلیل عنادي است كه مسلمانان با كشور آمريكا دارند و اين عناد هم در تحقير مسلمانان، بهویژه در قضیه فلسطين و اسرائيل ریشه دارد.
مسلمانان نميتوانند ساكت بنشينند و ببینند مقدساتشان مورد تاخت و تاز قرار ميگیرد و به وجود رسول اكرم ـ صلیاللهعلیهوآله ـ توهين ميشود. توهين و تحقير و مسخره كردن، جداي از انتقاد كردن است و عواقبی را به دنبال دارد. كساني كه اين رفتارها را انجام ميدهند، بايد مراقب عواقب آن باشند.
ضعف دولتهای اسلامی در برابر تهاجم فرهنگی غرب
امروزه اسلام گسترش یافته و پذيرش این دین در سطح جهان، از همه اديان ديگر بيشتر است. مسلمانان نیز در گوشه و كنار دنيا پراكندهاند. برای مثال، در كشور آلمان، هشت ميليون مسلمان وجود دارد. در كشورهاي آمريكاي لاتين نیز مسلمانان مقيدي هستند و تعداد مساجد روزبهروز بیشتر میشود. در آمريكا نیز طبق آماری، تعداد مساجد مسلمانان به چهار هزار باب رسيده است. پذیرش این حقیقت که اسلام در حال گسترش در داخل مرزهای قدرتهای جهانی است، برای این کشورها سخت و باورنکردنی است. از این روست که به توهین و تحقیر اسلام و مسلمان متوسل میشوند.
آنچه مایه رنجش و ناراحتی است، این است که با وجود پراكندگي گسترده مسلمانان از نظر جمعیتی و جغرافيايي، دولتهای اسلامی در برابر این همه توهین ساکت نشستهاند و و اين توهينها را تحمل میکنند. اين امر نشانه ضعف آنهاست و ضعيف همیشه پایمال است. كساني كه بر دنیای امروز حكم ميرانند، براي هيچ چيز ارزش قائل نيستند. نهتنها به اديان ديگر، بلكه دین دين خود هم احترام نمیگذارند.
ابرقدرتها تنها در پی اعمال سلطه خود بر دیگران هستند و تا وقتی كه مسلمانان ضعيف و درگیر مسائل داخلی خود هستند و دولتها با مردمانشان مشكل دارند، دشمن اين گونه علیه هویت اسلامی آنها تاخت و تاز ميكند. تا ما ضعيف هستيم، اين زورگوییها و سلطهطلبیها هم وجود دارد. هر عيب كه هست، از مسلماني ماست. اگر مسلمانان اين گونه ضعيف نبودند، كار به اينجا نميرسيد كه چنین فيلم توهینآمیزی بسازند و بخشهایی از آن را در اينترنت منتشر کنند تا هر كسي که ميخواهد، آن را ببیند.
سیاستهای نادرست، عامل تضعیف شیعه
افزون بر این مسئله، که برای جامعه اسلامي مصيبت بزرگی است، مظلومیت شیعه برای ما مصیبتی مضاعف است. كار به جايي رسيده كه به قول معروف، مردهشوی هم به گريه درآمده است و سازمان حقوق بشر به دولت پاكستان اخطار داده كه جلوي اين شيعهكشيها را بگيرد؛ در حالي كه ثلث جمعيت پاكستان شيعه است.
متأسفانه دولتهای ما نیز با سیاستهایی که اعمال میکنند، ابزاری براي تبليغ وهابيت شدهاند. به گونهای كه بافت جمعيتي برخی از مناطق کشورمان از شیعه به سنی تغییر کرده است. برای نمونه، زابل شهری شیعهنشین بود و ما علما و مدارس آنجا را ميشناسيم و با مردمش آشنا هستيم؛ اما امروزه اكثر آن را سنيها تشكيل ميدهند و تمام بازار و داد و ستد به دست آنها افتاده است. كمپاني اجناس معروف خارجي به سنيها واگذار شده است نه شيعیان. وقتي اقتصاد به دست آنها بیافتد، مردم را بهراحتی به سوی خود ميكشانند.
عقاید سخیف وهابیت و گسترش آن در جهان اسلام
اين واقعيتي است كه در مملكت ما در حال اتفاق است. ما در کشور خودمان با عقايد سخيف ابنتیمیه و محمدبنعبدالوهاب مواجهیم. عقايدی که گاهي یکی از آنها آبروی اسلام و مسلمین را در دنيا میبرد. برای مثال، از آقاي قرضاوي، بهعنوان شيخالعلماي مسلمين استفتاء كردند كه در ادارات که زنان و مردان نامحرم در کنار یکدیگر هستند، برای حل مشکل محرمیت آنها چه باید کرد. ايشان در جواب نوشته بود: «اگر مردي سه بار از سينه زني شير بخورد، به او محرم ميشود». این فتوا در دنيا، بهویژه در کشورهای اسلامی و بین علما سروصدا بهپا كرد؛ به گونهای که مجبور شد حرف خود را پس بگیرد؛ در حالي كه اين حرف پسگرفتني نبود؛ زیرا این حکم در فقه آنها هست و حتي برخی از فقهاي آنان، گفتهاند: اگر زنی شير هم نداشت، با مکیدن موضع شير او، محرمیت حاصل ميشود.
یکی دیگر از عقايدی كه از کتابهای يهوديان به کلام اسلامی وارد شده این است كه شبهای جمعه، الاغ خدا بر بام مساجد ميآيد و جست و خيز ميكند. این مطالب سخيف، با دلارهاي نفتي و حمايتهاي کشورهای غرب و آمريكا، در دنياي اسلام در حال ترویج است؛ اما متأسفانه ما در ارائة معارف نورانی اسلام و توحيد، بسيار ضعيف عمل ميكنيم.
وظیفه روحانیت در عرضه معارف اسلام و اهلبیت(ع)
پیش از انقلاب، دولت و حكومت در ايران با امر تبليغ مخالف بودند؛ اما اکنون 33 سال است که حكومت اسلامي برقرار است. ما در اين مدت چه كاري در تبلیغ اسلام و تشیع انجام دادهایم؟ متأسفانه ما نتوانستهایم نام شيعه و آثار و معارف آن را در كنار كتابهاي سني در مراكز علمی جهان قرار دهيم و نام شیعه و معارف عمیق آن را به گوش جهانیان برسانیم. در برخی از مناطق، فقط صداي آنها ميرسد و صدايي از شیعه وجود ندارد.
يك بار در ماه مبارک رمضان، برای انجام عمره به مكه مشرف شدم. ديديم كه بعضي از جوانان سني کانال تلوزيون المنار را كه از لبنان پخش ميشد، ميگرفتند تا دعاي كميل را گوش كنند. دعاهاي ما سرمايه عظيمي است كه آنها ندارند؛ اما متأسفانه اين سرمايهها در كتابهای ما راکد ماندهاند و از آنها بهرهبرداري نمیشود.
افسوس كه اين مزرعه را آب گرفته دهقان مصيبت زده را خواب گرفته
روحانیت راويان امتو حافظان معارف شيعه و اهلبيت ـ علیهمالسلام ـ است و شيعه در دوران غيبت، به روحانیت اميد بسته است. روحانیون باید عزم خود را برای عرضة معارف اسلام و معالم اهلبیت ـ علیهمالسلام ـ جزم کنند و در حد توان خود تلاش نمایند. برای این کار، ابتدا خود باید اين معارف را بشناسند تا بتوانند به دیگران عرضه كنند.
غفلتها و کوتاهیها در عرضة معارف اسلام در گذشته، شاید از بعضي افراد پذیرفته و قابل چشمپوشی باشد، اما امروز در شرايط کنونی، کوچکترین غفلت و بیتوجهی، از ناحية آقا حجتبنالحسن ـ عجلاللهفرجه ـ پذیرفته نيست. امامي كه تدبير امور ما و عالم در دست اوست، اين قصور و تقصير را از ما نمیپذیرد.
من نميگويم سمندر باش يا پروانه باش گر به فكر سوختن افتادهاي مردانه باش
كار روحانیت، سوختن است و باید بسياري از جهات را فراموش كند. حال که به فكر سوختن افتادهایم، باید مردانه پای آن بایستیم. ما نميتوانيم وقتمان را هدر بدهيم و فكرمان را جز به آنچه در اين جهت لازم است، به چیز ديگری متمركز كنيم.
از وجود مقدس آقا حجتبنالحسن ـ عجلاللهفرجه ـ ميخواهيم كه انشاالله به ما توفيق دهند فهم ما از معارف ایشان قويتر و تحقيقات و كارهای ما عميقتر باشد تا بتوانيم معارف و معالم اهلبيت ـ علیهمالسلام ـ را متناسب با شرایط زمانی و نیازهای جهان پيشرفتة امروز به دنيا عرضه كنيم.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته