بسم الله الرحمن الرحيم
بزرگداشت مقام حضرت زهرا(س)، احیای امر اهلبیت(ع)
حضرت امام عليبنموسي الرضا ـ علیهالسلام ـ به عبد السلام بن صالح الهروي فرمودند: « رحم الله عبدا أحيا أمرنا »؛ خدا رحمت كند كسي را كه امر ما را احيا كند. خدمت ايشان عرض شد: « فقلت له : وكيف يحيى أمركم ؟ »؛ چه كساني امر شما را احیا ميكنند؟ « قال : يتعلم علومنا ويعلمها الناس »؛ امام فرمودند: كساني كه سخنان ما را فرا ميگيرند و به مردم ياد ميدهند و منتقل ميكنند. سپس فرمودند: « فإن الناس لو علموا محاسن كلامنا لاتبعونا »؛ اگر مردم متوجه كلام ما شوند و خصوصياتي را كه در سخنان و پيام ما هست بدانند، خودبهخود به سمت ما گرايش پيدا ميكنند[1].
بزرگداشت ایام فاطمیه و مقام حضرت زهرا(سلام الله عليها)، از مصادیق احياي امر فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ است؛ چنانکه شما عزیزان بروجردی، با راهاندازی دستهجات عزاداری در این ایام، به احياي امر آن حضرت پرداختید. احیای امر، فقط به اين نيست كه انسان مطلبي را بشنود و منتقل كند؛ بلكه انتقال هر پيامي به مردم، به هر صورت، احياي امر و تعظيم شعائر است.
ايام فاطميه، در گذشته نهچندان دور در بروجرد ناشناخته بود. البته در منابر روضههایی خوانده میشد و مردم عزاداری میکردند؛ اما آن گونه که باید متوجه مسائل نبودند. امروزه ـ الحمدلله ـ به همت شما عزیزان که چنان اجتماعی را برپا كرديد، اين ایام در تمام شهر شناخته شده است و همه میدانند که فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ مظلومانه كشته شده است. همه فهمیدهاند که آن حضرت در مقابل مردم دوران خود حرفهایی داشت که در آن روزگار شنيده نشد و مظلوميت قرون و اعصار بر اين سخنان سايه انداخته است. امروز، شما بهجاي آنان كه در مسجد پيامبر سخن فاطمه ـ سلاماللهعلیها ـ راشنيدند و هيچ اقدامي نكردند، به تعظيم شعائر و احیای امر آن حضرت اقدام کردید.
احیای فاطمیه، احیای امر دین
اقامه امر فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ فقط به نام شخص ایشان نیست؛ بلکه اقامه امر دين است؛ يعني اگر مجاهدات آن بانوی بزگوار نبود، امروز اثري از دین و معالم اسلام باقي نمانده بود. اینکه اين رشته تا به امروز باقي مانده و به دست ما رسيده است، به برکت آن حضرت است. ما وامدار فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ هستيم. ما به شکرانه اين توفيق، بايد از خانواده و پدر و مادر خود شاكر باشيم كه ما را در اين راه قرار دادند و با محبت اين خاندان تربيت كردند. بسیاری از افراد اين شهد ولايت را از سينه مادر نچشيدهاند؛ ولی ما ـ الحمدلله ـ اين توفيق را داشتيم كه اين گونه تربيت شويم.
همان گونه که این معالم امروزه به دست ما رسیده است، ما هم وظيفه داريم كه آنها را به ديگران منتقل كنيم تا اين مكتب همچنان ماندگار باشد. بنابراین، باید همت و اراده لازم را به کار بست و از جان و دل در اين مسير تلاش کرد. بدانيم كه گام برداشتن در راه فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ و کار کردن برای آن حضرت، بركات بسیار زیادی دارد و شما نیز قطعاً در زندگي شخصي خود این برکات را خواهيد ديد؛ بهویژه اینکه شما عزيزان اين اعلاي كلمه و تعظيم شعائر را در شهري انجام ميدهيد كه ویژگیها و انتسابات خاصی دارد.
بروجرد، شهر علم و عالمان بزرگ
شهر بروجرد، از نظر جغرافيايي منطقهاي خاص است؛ اما در دنيا فقط به اعتبار حدود جغرافيايي یک منطقه، بر روی آن حساب نميكنند؛ بلكه اعتبار و ارزش یک شهر، به اندازه نقشي است كه در تاريخ مناطق داشته است.
در بروجرد شخصيتهايي بودند كه فراتر از شهر و استان و کشور، در سطح دنياي شيعه درخشش داشتهاند؛ مانند مرحوم حاجملا اسدالله بروجردي كه قبر ايشان هم متأسفانه بسیار غريب مانده است.ایشان با اینکه در گوشهای از بروجرد ساکن بود؛ اما چنان در شناختهشده بود که شيخ مرتضي انصاري ـ که خود از شخصیتهای بسیار بزرگ در دنیای شیعه است ـ از نجف خدمت ایشان ميآيد تا او را ببيند و در درسش شركت كند. ایشان شش ماه در بروجرد ميماند و نزد حاجملا اسدالله درس ميخواند.
سيد بحرالعلوم نیز که شخصيتی بسيار درخشان در تاريخ شيعه است، نامش در کنار نام بروجرد قرار دارد. در روزگار ما نیز شخصیتهای بزرگی در بروجرد وجود داشتند که در دنیای شیعه درخشیدهاند؛ مانند حاجشيخ ميرزامحمود و حضرت آیتالله العظمی بروجردي.
آیتالله بروجردی، چهره درخشان جهان اسلام
آیتالله بروجردي درخشش بسیاری در جهان شيعه و حتی جهان اسلام دارد. ایشان با تأسیس مجلس تقریب مذاهب در قاهره، نقش بسیار بزرگی در این زمینه داشته و فعالیتهای ایشان در این خصوص، باعث افتخار شيخ الازهر مصر است؛ به گفته ایشان، طرح هر فكر و انجام هر حركتي در زمینه نزديكي مذاهب با یکدیگر، بايد به نام آیتالله بروجردي باشد.
یکی از اعضای مجلس تقریب مذاهب، شيخ حسن البنا، رهبر و مؤسس حزب اخوانالمسلمين مصر بوده است. چند سال پیش، همایشی در تهران به منظور تجليل از آیتالله بروجردي و شيخ محمود شلتوت برگزار شد. پس از سخنرانی بنده، برادر شيخ حسن البنا نزد من آمد و پس از معرفی خود، گفت: «بين برادر من و آیتالله بروجردي مكاتبات زيادي صورت گرفته است و حسن البنا از مريدان آقاي بروجردي بود».
تأثيرگذاري آیتالله بروجردی در سطح دنياي اسلام به گونهای بوده است كه همین شخصیتهای برجسته به خانه ایشان آمدند و آنجا را بهعنوان مکانی معنوی زیارت کردند و در و دیوار خانه را بوسیدند و در آنجا نماز خواندند.
امروز نام آیتالله بروجردي در همه جا شناختهشده است. يكي از آثار ایشان، بنای حسينيه و مدرسهای در كربلا بوده است كه رژیم صدام آن را مصادره و تخريب كرده بود و ما هماکنون جواز ساخت آن را گرفتهايم و در حال تجدید بناي آن هستیم. در نجف نیز سه مدرسه از ایشان به یادگار مانده است. در سامرا، از آثار شيعه فقط دو اثر موجود است: يكي مدرسه ميرزاي شيرازي، و دیگری حسينية آیتالله بروجردي به مساحت 1500 متر مربع است. ساختمان این حسینیه نیز توسط رژیم وقت عراق مصادره شده بود که ما آن را از مصادره درآورديم و وقف شيعه کردیم.
بروجرد، شهری با پیشینه کهن فرهنگی
آیتالله العظمي بروجردي فصلي از تاريخ ايران و شیعه است. ایشان 36 سال در بروجرد بودند و در مسجد سلطاني ـ مسجد امام كنوني ـ نماز جماعت داشتند و در ماه رمضان در همين مسجد احيا ميگرفتند و سخنراني میکردند. غرض اینکه شهري كه به نام چنین شخصیتهای برجستهای در عالم اسلام منتسب است، باید رایحهای از آن بزرگواران و نشانی از ایشان داشته باشد؛ به گونهای که وقتی کسی وارد این شهر میشود، متوجه شود که اين شهر به آیتالله العظمي بروجردي انتساب دارد. ایشان با دیگران فرق داشتند؛ پس شهر ایشان هم بايد با شهرهاي ديگر فرق داشته باشد.
پیشینه فرهنگی بروجرد به سدههای پیش از اسلام بازمیگردد و هیچ یک از شهرهاي اطراف بروجرد در غرب ايران، چنین سابقه فرهنگی را ندارند. شهری با چنین پیشینیه مركزيت فرهنگی، نباید از شهرهايي كه بعداً صاحب فرهنگ شدند، شور و غیرت مذهبي کمتری داشته باشد.
متأسفانه امروزه در شهر بروجرد، حوزه علمیه قوی وجود ندارد؛ در حالی که در گذشته، از شهرهاي دور و نزدیک به بروجرد میآمدند و درس میخواندند. اينها نقيصههايي است که امیدواریم به همت شما عزیزان برطرف شوند. باید با همت والايي حركت كنيم تا شوري در مردم ايجاد شود و جلوی از دست رفتن دختران و پسران و گسست خانوادهها را بگیریم. این جوانان فرزندان آیتالله بروجردي و فرزندان اين شهرند. ما درباره تكتك آنها مسئولیم. بنابراين باید طرحي نو دراندازيم و به طور جدی به فعاليت بپردازيم. بزرگداشت ایام فاطميه و مقام حضرت زهرا(سلام الله علها)، میتواند آغازگر این حرکت باشد؛ چنانكه حضرت فاطمه زهرا ـ سلاماللهعلیها ـ نیز خود شروعكننده اين حركت بودند.
امیدواریم این همت و این حرکت ادامه یابد و به ایام فاطميه محدود نشود؛ بلکه در همة مناسبتها، چه محرم و صفر و چه در اعياد و میلاد، چنین فعالیتهایی انجام گیرد. انشاءالله.
والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته
[1] شيخ صدوق، عيون اخبار الرضا، ج2، ص275، ح69