بسم الله الرحمن الرحيم
حضرت معصومه (س)، مایه برکت شهر قم
این ایام مصادف است با ورود حضرت فاطمه معصومه ـ سلاماللهعلیها ـ به شهر قم، و نیز رحلت ـ بلکه شهادت ـ آن بانوی بزرگوار. در زمانی که امام رضا ـ علیهالسلام ـ به بهانة ولایتعهدی به مرو فراخوانده شدند، خواهر بزرگوار آن حضرت، با وجود همه فشارهایی که بر دوستداران اهلبیت وارد میشد، به قصد دیدار برادر، راهی ایران شدند. هنگامی که کاروان آن حضرت به ساوه رسید، دشمنان اهلبیت به ایشان حمله کردند و بسیاری از افراد کاروان را کشتند. حضرت معصومه ـ سلاماللهعلیها ـ که در نتیجه این واقعه، سخت بیمار شده بودند، به سوی قم حرکت کردند و به این شهر وارد شدند و بعد از مدت کوتاهی، در عنفوان جوانی رحلت فرمودند. به برکت حضور آن حضرت در قم، این شهر در دوران امام هادی و امام عسکری ـ علیهماالسلام ـ به بزرگترین مرکز ترویج معالم اهلبیت تبدیل شد و در طول تاریخ، همیشه در این زمینه تأثیرگذار بوده است. امروز هم آثاری که از حرکت اسلامی در سراسر مملکت دیده میشود، از این سرزمین نشأت گرفته است.
شهر قم به برکت ورود این بانوی بزرگوار، با داشتن بزرگترین حوزه علمیه در جهان اسلام، برکات فراوانی داشته و مراجع بسیاری را تربیت کرده است که یکی از آنها، حضرت آیتالله بروجردی ـرحمتاللهعلیهـ است. ایشان خدمات بسیاری برای شیعه انجام دادند. چنانکه در دوران ایشان، ندای شیعه به الازهر مصر هم رسید و رئیس دانشگاه الازهر، شیخ محمود شلتوت، فتوای معروف خود درباره رسمیت مذهب شیعه را صادر کرد. همچنین بر اساس فعالیتهای تبلیغی آن مرجع بزرگوار، صدای اسلام به اروپا هم رسید و از طرف ایشان مسجد بزرگی در هامبورگ ساخته شد و نمایندگانی در واشنگتن و لندن گماشته شد. تمام این آثار و برکات، یمن وجود مبارک حضرت فاطمه معصومه ـسلاماللهعلیهاـ در این شهر است که از روز ورود ایشان تا به امروز این برکات وجود داشته است.
حوزه علمیه و مرزبانی از معالم اهلبیت(ع)
یکی دیگر از برکات حضرت معصومه ـسلاماللهعلیهاـ تأسیس حوزه علمیه توسط مرحوم آیتالله حائری است. البته قم از قدیم الایام مرکز نشر معارف اهلبیت ـعلیهمالسلامـ بوده است و از ابتدا تا کنون، یک هدف داشته و آن مرزبانی از حریم اهلبیت و معالم آنها بوده است. مرزبانی یعنی نگهبانی و پاسداری از مرزهای عقیدتی شیعه و پاسخگویی به شبهات. این امر، 1400 سال سابقه دارد؛ چراکه هجوم شبهات به عقاید اسلامی، از زمان پیامبر و امامان وجود داشته است. در حوزههای علمیه، علما و مراجع تمام زندگی و جوانی خود را صرف تحصیل علم میکنند تا افتخار مرزبانی و پاسداری از این عقاید و پاسخگویی به شبهات دشمنان را کسب کنند. امروزه در هزاران پایگاه اینترنتی و شبکههای ماهوارهای علیه این مکتب شبههپراکنی میشود و همین مراجع و اساتید بزرگوار حوزههای علمیه، در حال دفاع و مرزبانی از مرزهای عقیدتی این مکتب هستند.
مرزبانان نیروی انتظامی، و پاسداری از مکتب اهلبیت(ع)
در این نقطه، کار حوزههای علمیه با کار مرزبانان نیروی انتظامی که به مرزبانی از حدود و ثغور این مملکت میپردازند، سنخیت پیدا میکند. مرزبانی، یکی از مشکلترین کارها در هر کشور است. امروزه مرزبانی نیروی انتظامی دو بعد دارد: یکی پاسداری از مرزها و حدود و ثغور کشور است؛ و دیگری پاسداری از مکتب اسلام و تشیع. نیروی انتظامی و مرزبانان آن در این کشور، صرفاً یک نیروی نظامی و انتظامی همچون دیگر کشورها نیست؛ بلکه یک نیروی مکتبی و وابسته به ایدئولوژی اسلامی است.
در رژیم گذشته، مرزبانی بهعنوان یکی از مشاغلی بود که در هر نظامی وجود دارد؛ اما مرزبانی در نظام جمهوری اسلامی، افزون بر این یک ویژگی دیگر هم دارد و آن، مرزبانی از مملکت امام زمان ـعجلاللهتعالیفرجهـ است؛ مرزبانی از سرزمین و خاکی است که در دنیا به نام امیرالمؤمنین ـعلیهالسلامـ میدرخشد. امروز نام ایران با نام امیرالمؤمنین، امام حسین و عاشورا عجین شده است و نمیتوان آن دو را از هم تفکیک کرد. مرزبان نیروی انتظامی، یک مرزبان عادی نیست که فقط به پاسداری از حدود و ثغور کشور، و جلوگیری از ورود دشمنان، قاچاقچیان و... بپردازد؛ بلکه افزون بر اینها، پاسداری از سرزمین شیعه و اهلبیت ـعلیهمالسلامـ است. ازاینرو، مرزبانی یک کار عبادی است و باید با قصد قربت و برای خدا انجام شود. اگر مرزهای کشور ما ایمن باشد، این سرزمین ایمن خواهد بود و اگر این سرزمین ایمن باشد، مکتب ایمن میشود. بنابراین، بهنوعی مرزبانان نیروی انتظامی نیز همچون حوزههای علمیه، مرزبان مکتب و عقیده نیز هستند.
روزگاری، نهتنها شیعه، بلکه اسلام و مسلمانان در تمام دنیا به حساب نمیآمدند؛ اما امروز نامه امیرالمؤمنین ـعلیهالسلامـ به مالک اشتر، بهعنوان سند رسمی در سازمان ملل ثبت شده است. امروز در هر جای دنیا که شیعیان باشند، مسجدی هست که بانگ «اشهد أن علیاً ولی الله» از آن به گوش میرسد.
البته ما نمیخواهیم فقط بر روی شیعه تکیه کنیم؛ سخن ما این است که ما مکتب را از دیدگاه علیبنابیطالب ـعلیهالسلامـ میبینیم. اسلام ما اسلام عاشورائی است؛ اسلامی است که امام حسین ـعلیهالسلامـ به ما معرفی کرده است، نه اسلام یزیدی. این دو مکتب، مکتب ارزشها و ضدارزشهایند و همیشه با هم تقابل دارند. در یک طرف امیرالمؤمنین و امام حسین ـعلیهماالسلامـ هستند و در طرف دیگر، معاویه و یزید. در این مصاف، ما اسلام را از علی و حسین ـعلیهماالسلامـ میگیریم. چنین اسلامی ظلمستیز است و هرگز در برابر زورمندان کوتاه نمیآید و حقوق مردم را ضایع نمیکند. در مقابل، اسلام یزیدی اسلامی است که در آن، خلیفه هر فسق و فجوری را برای خود روا میداند و هیچ یک از جلوههای عدالت اجتماعی در آن دیده نمیشود. ما پیرو این ضدارزشها نیستیم؛ بلکه پیرو ارزشهای اصیل اسلام هستیم. مرزبانان عزیز ما نیز مرزبان چنین ارزشهایی هستند.
مرزبانان، و مقابله با توطئه هویتزدایی از جوانان
امام سجاد ـعلیهالسلامـ در دعاهای صحیفه سجادیه، ابتدا به مرزداران اسلام دعا میکنند؛ چون آنان جانشان را در کف گرفتهاند و در برابر هر تجاوزی جلودارند؛ بهویژه در شرایط امروز کشور ما که دشمن بهشدت هویت جوانان ما نشانه گرفته است. ورود بیحد و حصر انواع مواد مخدر در این دوره، هیچگاه بدین صورت سابقه نداشته است و مرزبانان نیروی انتظامی هستند که در برابر این تجاوز ایستادهاند و هر روز قربانی میدهند. در پشت پردة این جنایت، دست قدرتهای استکباری بهخوبی دیده میشود. برخی از معتاد کردن جوانان این مرز و بوم سود میبرند؛ اما وقتی دیده میشود که در گوشه و کنار شهرها، مواد مخدر ارزانتر از قیمت تمامشده در اختیار جوانها قرار میگیرد، انسان به توطئهای پی میبرد که در پی نابود کردن ایمان و هویت جوانانی است که منشأ حرکت و نشاط یک جامعهاند. اگر ایمان و عقیده از بین برود، انسان نمیتواند رسالتی را که بر عهده دارد، تشخیص دهد و اهمیت موضوع را درک کند.
مرزبانی کار دشواری است. انشاءالله شما مرزبانان عزیز در انجام رسالت خود موفق و مورد تأیید خداوند باشید. در این کار قصد قربت کنید. دفاع و مرزبانی از مرزهای کشور، با دفاع در برابر دشمن متجاوز هیچ فرقی ندارد و کشته شدن در هر کدام، شهادت است. خداوند توفیق مرزبانی را به هر کسی نمیدهد. حفظ امنیت مردم و زنان و کودکان این مرز و بوم، افتخار بزرگی است. مردم با آرامش زندگی میکنند و میدانند که با همت شما مرزبانان عزیز، جوانانشان از آسیب مواد مخدر در اماناند.
بنابراین، شما مرزبانان، نهتنها نگاهبان این خاک و سرزمین هستید، بلکه مرزبان ارزشها و عقاید این مردم نیز هستید و به همین دلیل، ارزش کار شما بسیار بیشتر است. خدمت در این زمینه و انجام این رسالت، توفیقی است که خداوند شما را شایسته آن دانسته است. ما وظیفه داریم برای شما دعا کنیم و از خداوند بخواهیم که انشاءالله شما را در این رسالت بزرگی که بر عهده دارید، موفق و مؤید بدارد.
والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته