بسم الله الرحمن الرحيم
امام رضا(ع) حافظ مکتب شیعه
یازدهم ذیالقعده سالروز ولادت باسعادت حضرت ثامنالائمه امام علي بن موسی الرضا - علیه السلام – است. همه ما تحت عنایت و بركات ايشان قرار داريم. بركات آن حضرت در طول تاريخ شامل حال ما بوده است. در حالی که امروزه تمام منطقه از گرفتاریها و مصائب رنج میبرد، ايران در پناه آن حضرت محفوظ مانده است.
محفوظ ماندن مکتب شیعه و تعالیم امام باقر و امام صادق – علیهما السلام – تا به پس از 1400 سال، با وجود حکومت مقتدر و طولانی عباسیان، واقعاً معجزهای بزرگ است. امام رضا – علیه السلام – با آنکه در دل این حکومت گرفتار شخص زیرک و دانشمندی همچون مأمون بودند، نقش بسیار زیادی در حفظ مکتب شیعه داشتند. مأمون شخصاً بسيار عالم و دانشمند بود. شاید عجیب به نظر برسد، اما بهجرئت میتوان ادعا کرد که مأمون شيعه هم بوده است. وی در مباحثاتی که با علمای زمان خود داشت، با استدلالات قوی و محکم، ولايت اميرالمؤمنين – علیه السلام – را اثبات ميكند. اما نباید این را فضیلتی برای او دانست؛ بلکه باید نگران چنین شیعیان و عالمانی باشیم که از قتل امام خود هم ابا ندارند.
مصيبت امام رضا – علیه السلام – گرفتاری در دست کسانی همچون مأمون بود. يزيد شخص معلومالحالی بود و همه او را ميشناختند؛ اما مأمون بسیار زیرک و نیرنگباز بود و همه او را نميشناختند؛ تا آنجا که شخصیتی همچون سيدبن طاووس هم نمیتواند بپذیرد که مأمون امام رضا – علیه السلام - را كشته باشد. با این حال، در چنين شرایطي هم امام رضا – علیه السلام - دست از ارشاد و هدایت شیعیان نکشیدند.
بهرهبرداری امام رضا(ع) از فرصت ولایتعهدی
متأسفانه برخی کوتهفکران پذیرش ولايتعهدي را كه با فشار و اجبار بر امام تحمیل شده بود، نقطهضعفی برای آن حضرت به شمار میآورند. این افراد توجه ندارند بنیعباس كه مأمون تنها يكی از آنها بود، پانصد سال حكومت داشتند و در طول این مدت، صاحب ثروت و قدرت و حیله و تدبیر بودند؛ با این حال، مکتب شيعه و تعاليم ائمه اطهار – علیهم السلام – ماندگار شد. اینها همه به برکت فعالیتها و اقداماتی است كه امامان شیعه همچون امام رضا – علیه السلام – انجام دادند.
هرچند مأمون آن حضرت را به اجبار و با تهدید به قتل به ایران فراخواند، اما امام از این فرصت استفاده کردند و از بدو حرکت از مدينه تا خراسان، چنان موجي در دنياي اسلام كه جایگاه ائمه را فراموش كرده بودند، به راه انداخت که دوباره شعله قیامها برافروخته شد و آنان که پیش از این با اعتماد به شعار الرضا من آل محمد قیام کرده بودند، بار دیگر پرچم خونخواهي اباعبدالله الحسين – علیه السلام – را برافراشتند.
بر اثر همین حرکت امام رضا – علیه السلام – بود که دیگر بعد از آن حضرت هیچ گونه انشعاب و تفرقه در میان شیعیان دیده نشد و دیگر فرقههای هشتامامی و نهامامی در شیعه ایجاد نشد. ایشان پایههای تشیع اصیل را چنان تحکیم بخشیدند كه هر كس امامت آن حضرت را پذيرفت، امامت بقیه ائمه را هم پذيرفت.
حرکتآفرینی امام رضا(ع) در برابر قدرت حاکمه
بنابراین، ما نباید امامان را صرفاً وجودات مقدسي بدانیم که باید در برابرشان كرنش كنيم؛ بلکه همين مقدار كه امروز تعالیم امام باقر و امام صادق – علیه السلام – از میان پانصد سال حکومت زر و زور و تزویر به دست ما رسيده، ناشی از زحمات و فعالیتهای آن ذوات مقدس بوده است. نظام كمونيستي شوروی هفتاد سال بر ممالك اسلامي در آسياي صغير و فقفاز حاکمیت داشت و آن مصائب را بر مردم تحمیل کرد؛ اما بنیعباس پانصد سال، خود را بر مسلمانان تحمیل کرد؛ آن هم به نام دين، اساس دین را تغيير دادند. در چنین شرایطی، امام رضا – علیه السلام - با حركتشان موجي ايجاد كردند كه اگر نبود، با آن زیرکی و حسابگری که مأمون داشت، بساط شيعه در همان موقع جمع میشد.
امام رضا – علیه السلام - بدون اينكه از آفات حكومت و ولايتعهدي گردي بر وجودشان بنشيند و متهم به ظلم یا دخالت در اساس حكومت باطل بشود، آنچه از خود به جا گذاشت، تنها جهات مثبت بود؛ به گونهای که وقتی مأمون آن حضرت را به شهادت رساند، موجي به راه افتاد كه مجبور شد دختر خودش امالفضل را به همسری امام جواد – علیه السلام – درآورد تا با ایجاد پیوند خانوادگی، اتهام قتل امام را از خود دور سازد. با این حال این موج ایجاد شد و همچنان در جریان است.
اميدواريم كه روز ولادت باسعادت آن حضرت بر همه ما مبارك باشد و از خداوند میخواهیم که در ظهور فرزند بزرگوارشان تعجیل فرماید و این روز مبارک را فرجي براي همه شيعیان و محبين اهلبيت – علیهم السلام – قرار دهد. انشاءالله.
والسلام عليكم ورحمت الله وبركاته