بسم الله الرحمن الرحيم
نقش حضرت خدیجه(س) در حمایت از اسلام و پیامبر(ص)
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر حضرت آيت الله علوي بروجردي دامت بركاته، معظم له در جمع اعضاي اين پايگاه و كاركنان دفتر فرمودند: در بررسی زندگي رسول اكرم - صلیاللهعلیهوآله - و حماسه بسیار باشکوه پيدايش و ظهور اسلام در جزيرةالعرب، هرگز نمیتوان از نقش دو نفر غفلت کرد:
1. حضرت ابوطالب: پدر گرامی رسول اكرم، جناب عبداللهبنعبدالمطلب پیش از تولد آن حضرت درگذشتند. جناب آمنه، مادر پیامبر نیز در سنين كودكي از دنيا رفتند و جناب عبدالمطلب سرپرستی پیامبر را بر عهده گرفتند؛ اما ایشان هم به فاصله کوتاهی، رحلت کردند. از این زمان، جناب ابوطالب، عموی پیامبر، سرپرستی آن حضرت را عهدهدار شدند. ازاینرو، نقش ايشان در زندگي پیامبر و دفاع از آن حضرت بسيار حائز اهميت است.
2. حضرت خدیجه، همسر پیامبر: در آغاز بعثت پیامبر - صلیاللهعلیهوآله - تعداد مسلمانان سه نفر بود: خود آن حضرت، حضرت علی - علیهالسلام- و خدیجه کبری - سلاماللهعلیها -. کسانی که در مسجدالحرام حاضر بودند، روزها و ماهها میدیدند که رسول اکرم - صلیاللهعلیهوآله - در کنار کعبه قرار میگرفت و حضرت علی و حضرت خدیجه - سلاماللهعلیهما - پشت سر آن حضرت به نماز میایستادند.
نقش حضرت خديجه - سلاماللهعلیها - از اين جهت بسيار مهم است كه در زمانی كه همه پيامبر را نفي ميكردند، ایشان به آن حضرت ایمان آوردند و در همه شرایط در کنار ایشان بودند و از آن حضرت حمایت میکردند. خود رسول اكرم - صلیاللهعلیهوآله - درباره حمایتهای بیدریغ همسر فداکارشان ميفرمودند: مردم در بيرون مرا اذيت ميكردند و حتي به من سنگ ميزدند؛ اما وقتی به خانه ميآمدم، آرامشی در خانه خديجه ميديدم که تمام اين ناراحتيها را فراموش ميكردم.
خدیجه(س) و حمایتهای مالی از نهضت اسلامی
نقش حضرت خديجه تنها این نبود که بهعنوان همسر پیامبر در كنار آن حضرت بود؛ گرچه حتی اگر همین یک نقش را هم داشت، بسيار مهم بود. نقش مهمتر آن بانو این بود که ایشان به دلیل پایداری و مقاومتش در کنار پیامبر، در برابر همه قريش ایستاد و بسیار هزینه داد. حضرت خدیجه، یکی از بزرگترین ثروتمندان مكه و یکی از معدود افرادی بود كه اقتصاد مكه را میگرداندند. ایشان تمام ثروتش را در اختیار پیامبر و پیشرفت نهضت الهی آن حضرت قرار داد؛ به گونهای که وقتی قریش پیامبر و پیروانش را در شعب ابيطالب محصور كرد، همه ثروت و امكانات خديجه کبری - سلاماللهعلیها - در حمایت از پیامبر و مسلمانان هزینه شد.
اين امكانات دست پيامبر را در گسترش اسلام باز میگذاشت. بسياری از کسانی كه در آن روزگار مسلمان شدند، بردگان و كنيزاني بودند كه پيامبر با استفاده از ثروت خدیجه خریده بودند. همچنین هجرت گروهی از مسلمانان به حبشه در آغاز شکلگیری نهضت اسلامی، هزينه بسیاری داشت و این گروه از مسلمانان، توانایي تأمین هزینههای این سفر را نداشتند. در اینجا نیز حضرت خديجه - سلاماللهعلیها - تمام هزینههای این سفر بسیار مهم و سرنوشتساز را عهدهدار شدند.
بنابراین، حضرت خدیجه علاوه بر همسر فداکار بودن، يك حامي مالی بسيار قدرتمند براي پیامبر بود. گاهي برخی از افراد در رفاقت و صفا بسیار خوباند؛ اما وقتی پای حمایتهای مالي به میان میآید، دستشان كوتاه ميشود. این مسئله، يك پاكبازي ميخواهد كه حضرت خديجه اين پاكبازي را داشت.
فداکاری خدیجه(س) و گذشتن از حیثیت و مقام اجتماعی
ایشان نهتنها مال و ثروت خود را داد، بلکه حيثيت و جایگاه ظاهری خود نزد قریش را نیز فدا کرد. وقتی حضرت خدیجه به همسری پیامبر درآمد، آن هم به این صورت كه خودش درخواست ازدواج با آن حضرت را مطرح کرد و تمام هزینههای عروسی را هم خودش عهدهدار شد، بسياري از بزرگان قريش از او روی برگرداندند. آنان از اینکه او همسری کسی را برگزیده است که هیچ ثروت و مقامی ندارد و فاقد معیارها و ارزشهای جاهلی آنان بود، ناراحت شده بودند و بهنوعی ایشان را تحريم کردند. از همین روی، جناب خديجه - سلاماللهعلیها - بعد از ازدواج، دیگر آن چنان قبل از ازدواج در كار تجارت فعال بودند، نتوانستند در امر تجارت فعال باشند.
ایمان واقعی حضرت خدیجه(س) به پیامبر(ص)
همراهی خدیجه کبری با پیامبر پس از بعثت، از روي اعتقاد بود. ایشان واقعاً اعتقاد داشتند که پیامبر - صلیاللهعلیهوآله - يك شخصيت برجسته الهي است. حتی از برخی قرینهها به دست میآید که ایشان از وقتی که آن حضرت را شناخت و قصد ازدواج با ایشان را داشت، از این مسئله آگاهی داشت.
ورقۀبننوفل، از شخصیتهای برجسته مکه در آن روزگار، دايي يا عموی حضرت خدیجه بود. او دانشمندی بسیار قوی بود که کتب یهود و نصارا را خوانده و در زمینه ادیان صاحبنظر بود. برخی درباره علت سکونت او در مکه معتقدند او از روی علاماتی که در کتابهای آسمانی گذشته وجود داشت، پی برده بود که پیامبری در این ناحیه ظهور خواهد کرد. برخی معتقدند که او امید داشت خودش آن پیامبر باشد؛ به نظر برخی دیگر، آرزو داشت آن حضرت را درک کند.
حضرت خدیجه با عموی خود ارتباط قوی داشت و حتي نقل شده است که وی در جریان خواستگاری خدیجه از پیامبر نیز حضور داشت و درباره آینده آن حضرت به خدیجه خبرهایی گفته بود. حضرت خديجه نیز اين آثار را در وجود پيامبر ميديد؛ بهویژه در آن سفر تجاري كه پیامبر با حضرت ابوطالب به شام رفتند و در آن سفر، بحيراي راهب خبرهایی از نبوت آن حضرت داده بود. افرادی که در آن سفر حاضر بودند، این سخنان را شنیده بودند و خبر آن در میان قریش پخش شده بود و حضرت خديجه نیز از این مسائل آگاه بود. بنابراین، حضرت خدیجه از آینده پیامبر آگاهی داشت و منتظر آن روز بود.
پس از بعثت و قضاياي وحي، رسول اكرم پس از چهل روز دوری از خدیجه، از غار حرا برگشت و خبر بعثت خود را به ایشان دادند. آن گاه پتویی به خود پیچید و به استراحت پرداخت. در این هنگام این آیه نازل شد که «یا ایها المدثر قم فأنذر». هان اى روپوش به خود پيچيده، برخيز و انذار كن. حضرت آشفته و پریشان از خواب پریدند. خديجه نزد آن حضرت آمد و گفت: من سالهاست كه منتظر اين روز بودم و ميدانم كه مورد عنايت خدا هستي.
بنابراين، هرجا نام رسول اكرم - صلیاللهعلیهوآله - باشد، نام حضرت خديجه هم در كنارش هست. در روزگاري كه اسلام غريبانه در جزيرةالعرب و در بين افراد جاهل و داعیهدارن ارزشها و معيارهاي جاهلي پیش میرفت، نقش حضرت خديجه در رشد و گسترش اسلام بسیار مؤثر بود و باوجود همه دشمنیها، نقش آن بزرگوار هرگز فراموش نخواهد شد و وظیفه ماست که در تجلیل از مقام ایشان، بیشتر به این ابعاد شخصیتی آن بانوی گرانقدر بپردازیم.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته