به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر حضرت آيت الله علوي بروجردي دامت بركاته
دوشنبه سوم مهرماه1391جناب آقاي فرشاد حيدري
مديرعامل و رئيس هيئت مديره بانك ملي ايران و رئيس شوراي عالي هماهنگي بانك هاي كشور
به همراه هيات عالي رتبه از مديران بانك ملي ايران
با حضرت آيت الله علوي بروجردي مدظله العالي ديدار نمودند.
در ابتدا اين ديدار جناب آقاي حيدري توضيحاتي پيرامون نظام بانكي كشور مطرح نمودند.
ايشان گفتند: با توجه به اينكه اقتصاد كشور، بانك محور است، توقع است كه عمران و آبادي كشور بر اساس سرمايه بانك ها صورت بگيرد كه توقع درستي است و شبكه بانكي در حدي كه از آن انتظار ميرود قادر به انجام همه اين تكاليف نيست. خصوصاً بانكها سرمايههاي بزرگي ندارند البته اگر گردش پول با سرعت بالايي صورت بگيرد اين امر ممكن است و ما بيشتر ميتوانستيم به وظايف خود عمل كنيم.
ايشان در ادامه گفت: يكي از مشكلاتي كه شبكه بانكي با آن مواجه است مطالبات مردم ميباشد. برخي از افراد به خود اين اجازه را ميدهند كه هر وقت و هر زماني كه ميخواهند پول بانك را برگردانند و نه بر اساس قرارداد، لذا بعضي از منابع به خاطر ناتواني افراد و كساني كه تسهيلات گرفتهاند و برخي ديگر به خاطر تعمد منابع به بانك بر نميگردد و اين امر در خدمات رساني بهتر و وظايف محوله به بانك وقفه ايجاد ميكند.
بخشي از كار بانك بخش بين الملل بانك است، بايد وارد كننده و صادر كننده به يك شخص سومي اعتماد كنند تا اجناس وارد و يا از كشور خارج يشود و عمدتاً اين اعتماد بر عهده شبكه بانكي است؛ البته اين كار به واسطه تحريمها قدري سختتر شده، لذا آن را با هزينههاي بالاتر و با تاخير بيشتر انجام ميدهيم. آنچه به عهده ما است اين كه ما به گونهاي رفتار كنيم كارمردم بر زمين نماند.
در ادامه اين ديدار حضرت آيت الله علوي بروجردي طي بياناتي فرمودند:
بانك ملي از همان اول مورد اعتماد همه مردم بوده و با تمام بانكها از اين نظر تفاوت داشته است. و اين اعتماد، اعتمادي است كه مردم از قديم داشتند. اساس كار بانك با سرمايه مردم ميگردد و سرمايه حالت فرار خودش را دارد و سرمايه جايي ميآيد كه اعتماد باشد آنچه كه خيلي مهم است بايد اعتماد اهل سرمايه را جلب كنيد.
ايشان فرمود: يكي از مسائلي كه در انجام وظايف بانك اختلال ايجاد ميكند، كم شدن ارزش پول است، يعني كم شدن و تغيير سريع نرخ ارز در انجام بهتر وظايف بانك اختلال ايجاد ميكند. در تمام دنيا مشكل گراني هست ولی تورم، كم شدن ارزش پول، به اين سرعت نيست
تحريمي كه الان عليه ايران وضع شده، بي سابقه است و در تمام جهان نظير نداشته است. آمريكا، كوبا را تحريم كرد، در مقابل شوروي سابق از كوبا شكر را چند برابر قيمت بازار خريد تا مشكلي براي آنان ايجاد نشود؛ اما ما متكي به هيچ كشور و قدرتي نداريم. ايران عمدتاً تك محصولي است هرچند رقم صادرات غير نفتي بالا است، اما عمده درآمد كشور از صادرات نفت است و تحريم دقيقاً روي آن وضع شده است؛ به طوري كه هم به خريدار و هم به شبكه بانكي براي نقل و انتقال ارز فشار ميآيد و هم به بيمه و كشتيراني از تمام جهات فشار است و مشكل آفريدهاند.
آيت الله علوي در ادامه فرمود: اقتصاد اصول و معادلات خاص خودش را دارد، اگر پول و سرمايه مردم پيش شما است بايد به گونهايي عمل كنيد تا ارزش آن كاسته نشود. همچنين متناسب با ارزشي كه از آن كم ميشود سود مشاركت و ... به آن تعلق بگيرد. يعني امروز كه بالاترين نرخ سود مشاركت 20 درصد است، اگر نرخ تورم از 20 درصد بيشتر شد، آن سرمايه گذار ضرر كرده است. كم شدن ارزش پول و بالا رفتن سريع نرخ تورم براي بانكها مشكل آفرين است.
ايشان در ادامه فرمودند: مملكت مواجه با تحريم است و اين مشكلات وجود دارد لذا بنابر فرمايش مقام معظم رهبري بايد اقتصاد مقاومتي را در دستور كار خود قرار دهيم. در اقتصاد مقاومتي توليد مساله اساسي است، متاسفانه وضع ما در توليد و مديريت توليد مطلوب نيست. يك توليد كننده محصول خوبي را توليد ميكند به جاي آنكه او را تشويق كنيم، يا يارانه بدهيم و او را كمك كنيم تا به توليد خودش ادامه دهد، همان محصول را از چين و يا كشور ديگر وارد ميشود. و واردات بيرويه باعث ركود توليد داخلي ميشود.
استاد معظم حوزه در ادامه گفت: ما ميدانيم در شرايط جديد تحريم، بانك مركزي نميتواند ارزي كه ذخيره دارد به بازار تزريق كند و بايد به گونهاي مديريت شود كه در مواقع ضروري درست اداره و به جا استفاده شود؛ اما بايد به اين نكته هم توجه داشته باشيم كه تحمل مردم محدود است. آنان مشكلات زندگي خودشان را ميبينند، مثلا در اين ايام كه بچه ها ميخواهند به مدرسه بروند لوازم تحرير، لباس نياز، تغذيه و ... نياز دارند و يا مشكلات بيماري و ... . اين مشكلات بر دوش مردم است، بايد به گونهاي اداره شود كه كمتر فشار به مردم بيايد. حتي برخي از اجناس كه با دلار كاري ندارد و در داخل كشور تهيه ميشود، اما به واسطه طمع و يا تطميع و سوء استفاده در برخي از موارد قيمتها را تا چند برابر بالا بردهاند و همه را بر اساس دلار محاسبه ميكنند.
سپس آيت الله علوي در توصيه به برخي از مسولين گفت: مسولين كشور از سخناني كه باعث فشار و از نظر رواني در كار بانك كه هيچ در كل كشور اختلال ايجاد ميكند و فشار رواني بر بازار ميگذارد، پرهيز كنند.
كار و شرايط بانك متغير و تابع از وضع جامعه و سياست كلي كشور است. امروز كار شما با شرايط فعلي و تحريمهاي موجود و مشكلاتي كه داريد، مجاهده است. در تمام دنيا مشكل گراني، تورم، كم شدن ارزش پول، به اين سرعت نيست. وظيفه و كار بانك حفظ سرمايه و سپرده مردم از يك طرف و از طرف ديگر به كار انداختن سپردهها و سرمايههاي مردم در راه توليد است.
ايشان در ادامه فرمودند: يكي از مشكلات بانك اين است كه بسياري از افرادي كه تسهيلات بانكي و وام ميگيرند، در غير آن جهت گرفته شده مصرف ميكنند و لذا اگر بگوييم كارها را خودمان اعم از بانك و يا سيستم دولتي به عهده بگيريم محكوم به شكست است چرا كه مشكلات كشورهاي شوروي سابق و ... پيش ميآيد. و اگر تمام امور دست مردم باشد، در اين شرايط و با اين مشكلاتي كه مطرح شد كار پيش نميرود و لذا انصاف اين است كه در شرايط سختي عهدهدار اداره امور بانكي هستيد، مخصوصاً بانك ملي كه واجد اعتبار بيشتر پيش مردم است.
آيت الله علوي در ادامه خطاب به جناب آقاي حيدري مديرعامل و رئيس هيئت مديره بانك ملي ايران و هيئت همراه گفت: افرادي هستند وقتي از همه جا درمانده شدن پيش شما ميآيند و در واقع شما پشتوانه اصلي آنان هستيد. برخي از سرمايه گذاران و توليد كنندگان حتي در شرايط سخت فعلي بخاطراحساس وظيفه به توليد ادامه ميدهند، ولو ميتوانند سرمايه خودشان را بيرون ببرند. و شما بايد به سراغ آنها برويد و تا آنجا كه ميتوانيد به اين افراد كمك كنيد.
حضرت آيت الله علوي سپس گفت: ما هدف بزرگ داريم و اتكا به هيچ ابر قدرت و حرف هيچ دولت زورگوئي را قبول نميكنيم و از سياست آنان تبعيت نميكنيم و در برابر آنها حرف خودمان را ميزنيم و با تمام قوا در مقابل اسرائيل هم ايستادهايم و حرف خودمان را ميزنيم. از اين رو آنها تمام توان و تلاش خودشان را انجام ميدهند تا ما به اهداف خودمان نرسيم. اما ميدانيم آمريكا، در افغانستان و عراق موفق نبوده و بسيار بعيد است با وجود اين همه تلفات و مشكلاتي كه در افغانستان و عراق داشتند اين ديوانگي است اگر جنگ با ايران را آغاز كند. ولي آنها دست روي اقتصاد ما گذاشتند و به مردم فشار ميآورند. آنچه براي ما شكننده است و آنچه كه ما بايد احساس خطر شود اقتصاد است. تحمل مردم و گراني حدي دارد. به همين خاطر امثال حضرتعالي در شرايط خطير و سخت فعلي رسالت بسيار بزرگي داريد. شما نبايد ببُريد و عقب نشيني كنيد، بايد استقامت كرد حضرتعالي كه در شوراي عالي هماهنگي بانكهاي كشور دخيل هستيد، مخصوصا در شرايط فعلي به افرادي كه تصميم گيرندهاند، بگوييد: آنقدر تصميمات نسنجيده و سريع نگيرند و نيز لازم نيست در همه موارد اظهار نظر و سخن ناپخته و نسنجيده بگوئيد اينها ريشه در بازار و مردم دارد در شرايط عادي بايد بر اساس اصول تصميم بگيريم، حالا كه شرايط غير عادي و سخت است بايد خيلي پخته سنجيده و با مشورت و بر اساس قاعده و اقتصاد مقاومتي تصميم گرفته شود.
خداوند به شما توفيق بدهد و اميدواريم كه در همه مراحل با استعانت از ائمه معصومين موفق باشيد.