اربعین نمادی است که باید نام شيعه و نام سيد الشهدا و نام اهل بيت را زنده كند.
بیانات حضرت آیتالله علویبروجردی حفظهالله به مناسبت اربعین در پایان درس خارج فقه، شنبه 1398/7/20
بسم الله الرحمن الرحيم
اربعین؛ احیاگر اسلام اصیل
عزيزانی كه انشاءالله براي اربعين عازم هستند از آنها هم التماس دعا داريم و اميدوارم خداوند انشاءالله شما را هميشه در مسير آقا سيدالشهدا مستدام بدارد و ما را از اين مسير جدا نكند. آنچه امروز سرمايه ما است، سيد الشهدا هست و خداوند انشاءالله ما را هميشه روز به روز به اهميت اين سرمايه واقف كند و بدانيم آنچه ما امروز به نام سيد الشهدا داريم اگر اين را از دست بدهيم دیگر چيزي براي ما باقي نميماند. بقاي شيعه در طول تاريخ به سيد الشهدا بوده است. روز اربعين نماد است. اربعین فقط به عنوان یکی از علائم مؤمن و زيارت نيست چراکه نوع كساني كه به زیارت ميروند اصلا به داخل حرم موفق نميشوند و آن سيل جمعيت نمادی است كه خدا گذاشته است و همه مقدمات را فراهم كرده است.
صدام همه كساني را كه اربعین پياده به زیارت ميرفتند، به مسلسل بست و آنها را قتل عام كرد و سالها این بساط را بر انداخت. روزها در مسير نجف به كربلا و آن مسير كنار شط پرنده پر نميزد؛ وضعیت به گونه ای بود که گاهي شبها بعضي ترسان و لرزان راه ميافتادند و آن هم کسی در مسير جرأت نمي كرد درب خانه خود را به روي آنها باز كند. اما خداوند عنایت کرد پس گردن فَسَقِه زد كه از آمريكا راه بيفتد و ميلياردها دلار خرج كند كه صدام را كنار بزند، تا کنار زد منافع آمريكا تأمين نشد بلکه «يا حسين» زنده شد. از همان سال اول سقوط صدام اربعين شكل گرفت؛ ولی مثل اربعین سالهای گذشته نبود چون در گذشته سر تا پاي جمعيت به ميليون نميرسيد اما حالا جمعيت ميليوني شده نه فقط از مرزهاي ایران، بلکه از مرزهاي پاكستان، افغانستان، هند و كشورهاي اطراف عراق و همه كشورها برای اربعین به داخل عراق ميريزند، اين جمعيت ميجوشد. آنهايي كه خيلي علاقه ندارند، اين اخبار منعكس و منتشر شود؛ از آن، به عنوان بزرگترین اجتماع انسانی تعبیر کردند. گاهي خبرگزاريهاي بزرگ دنيا خبر پنجاه هزار نفر را که در گوشهای برای مناسبت سخیفی مانند رقاصی یا امثال آن جمع ميشوند، منعكس ميكنند ولی اين روزها اربعين را اصلا منعكس نميكنند منتها همانها گفتند اجتماع اربعین، بزرگترين اجتماع انساني.
طبق خبرهايي كه ما داريم عزيزاني كه برای اربعین ميروند، در داخل کشور عراق برای تهيه اتوبوس و سایر وسايل نقلیه براي رفتن به نجف مشکل پیدا کردند. امکانات عراق جوابگوي اين جمعيتي كه از ايران ميرود نيست. دو میليون نفر تا به حال رفتهاند. ميليون شوخي نيست که راحت میگوییم؛ مگر يك اتوبوس چند نفر جا ميگيرد و یا در يك كاميون چند نفر ميتوانند سوار شوند؟ اينها بايد زائران را از مرز سوار کنند و به مقصد برسانند و برگردند. لذا آنها نميتوانند جوابگو باشند و مسولین کشور عراق توقع دارند از اين طرف وسيله برای کمک برود. عدهای از زائرین ميگويند مسولین عراقی كوتاهي كردند، اما سيل جمعيت بيشتر از امكانات است. البته اين جداي از آنهايي است كه پياده رفتهاند؛ كساني از خراسان و قم پياده راه افتادند و رفتند. افراد زيادي از بصره و شلمچه پياده رفتند که بیش از چهارصد كيلومتر راه است و روزها راه افتادند و رفتند و در تمام اين مسير هم عدهای براي پذيرايي از اينها جمع شدند.
بنابراین اربعین نمادي است که باید نام شيعه و نام سيد الشهدا و نام اهل بيت را زنده كند؛ معنای حدیث رسول خدا صلیاللهعلیهوآله که «حسين منّي و أنا من حسين» اينجا است؛ امیرالمؤمنین عليبنابيطالب بايد به وسيله امام حسين زنده شود؛ روز عاشورا به سیدالشهدا گفتند: «نقاتلك بغضاً لابيك» یعنی تو را بخاطر بغض و دشمنی با پدرت میکشیم، ولی امروز امیرالمؤمنین عليبنابيطالب در چهره امام حسين بايد ديده شود؛ همانطور كه خود ايشان در روز عاشورا در ميدان كربلا شعارشان این بود:
«انا ابن علي الطهر من آل هاشم؛ كفاني بهذا مفخراً حین افخر»؛
پيامبر خدا و اسلام اصيل هم ـ نه اسلام سقیفه و انحرافی و جاهلی ـ بايد به وسيله سيد الشهدا نمايش داده شود و امروز اربعین اینگونه شده است.
عزيزاني كه موفق هستند و ميروند آنجا خيلي به مردم و موکبهای عراقی بهاء بدهيد؛ آن اخلاصي كه مردم دارند شما هم در مقابل آن اخلاص جوابگو باشيد؛ آنجا فقط سراغ موکب ايرانيها نرويد و سراغ عراقيها بيشتر برويد و به آنها محبت كنيد؛ اينها كه در اين مسير پذیرایی میکنند چيزي ندارند اما گاهي از اوقات همان افرادی که هيچ چيزي ندارد، و فقط برایش مقدور بوده ظرف خرمایی به دست گرفته و آن وسط ايستاده است و یا دست ندارد اما دستمال كاغذي زير چانهاش گرفته تا شما دستمال كاغذي برداريد؛ به اين افراد بهاء بدهيد؛ ممكن است اينها مورد عنايت باشند و محبت به اينها محبت سيد الشهدا را جلب كند.
ما باید فاصله خودمان را با امام حسين علیه السلام بدانيم؛ مرجع تقليدش مانند مرحوم آیتالله العظمی بروجردي به گل روي پاي عزادار سيد الشهدا استشفا پیدا ميكند و بركت ميگيرد؛ نه با تربت سید الشهدا بلکه با گل روي پاي عزادار سيد الشهدا.
بساط امام حسین علیه السلام به گونه ای است که حتی افرادی که رؤساي عشيره هستند اما جوان ايراني، عراقي یا پاكستاني را که پايش گلي و خوني است آن پيرمرد رئيس عشيره مينشيند و خودش ميشوید و گلاب و دارو ميزند و ميبوسد و اشك ميريزد؛ او بيشتر از ما فهميده امام حسين علیه السلام يعني چه؟ اگر ما بخواهيم باقی بمانيم با امام حسين باقی ميمانيم و بدون امام حسين علیه السلام ما باقی نميمانيم؛ امام حسين علیه السلام رمز بقاي ما است و باید به این بساط بهای اساسی بدهيم؛ مردم راه خودشان را خوب ياد گرفتند و بهتر از ما هم ياد گرفتند؛ مردم قويتر از ما حركت ميكنند حتی اگر ما آنها را نهي كنيم گوش نميدهند؛ اينجا ما بايد دنبالهرو مردم باشيم؛ آقا سيدالشهدا پناه است، نه فقط پناه ما بلکه حجتبنالحسن عجل الله تعالی فرجه شریف هم دلبسته به امام حسين علیه السلام است و بقا و حیات آقا حجتبنالحسن هم به بقای سيد الشهدا است و روزي هم كه ظهور ميكند ندا میدهد: «الا يا اهل العالم انا المهدي» اما دنبالهاش ميگويد: «الا ان جدي الحسين قتلوه عطشانا»؛ خودش را به عنوان فرزند امام حسين علیه السلام معرفي ميكند؛ امام حسين اينچنین منزلتی دارد لذا قدر بدانيم و اربعین برای ما موضوعيت دارد.
عزيزاني كه عازم هستند خدا همراهتان باشد و در پناه خدا باشيد و اميدواريم آنجا كه ميرويد دعاي خاصي هم بكنيد جهت گشايش و فرج براي عامه شيعه و اهل اين مملكت كه در عسرت و مشكل اقتصادی هستند؛ اگر كسي بخواهد به داد برسد تا این مشکلات برطرف شود، فقط اهل بیت علیهم السلام هستند چون این مملكت، مملكت خودشان است و ما خدمت آقا سيد الشهدا عرض میكنيم اين مملكت، مملكتي است كه وقتی محرم ميشود، ما هم به مردم نگوييم در كوچه و خيابان پرچمها و علائم و ذکر «یا حسين» بلند ميشود. اين مملكت، نبايد اينجور در زحمت باشد، عنايتي بفرماييد.
و السلام عليكم و رحمه الله و بركاته