مکارم الاخلاق

تاریخ انتشار: پنجشنبه 12 مهر 1403
صفات مومن در نهج البلاغه ((1403/06/28))

  صفات مومن در نهج البلاغه ((1403/06/28))

امتیاز: Article Rating

بسم الله الرحمن الرحیم
آیت الله علوی بروجردی در ابتدای جلسه درس روز چهارشنبه خود (1403/06/28) که به شرح نهج البلاغه می پردازند، بیان داشتند: از جمله صفات متقین این است که « وَ لَا يَشْمَتُ بِالْمَصَائِبِ وَ لَا يَدْخُلُ فِي الْبَاطِلِ» از نظر امیرالمؤمنین، یکی از حقوق این است که اگر شخصی حتی اگر دشمن شما هم هست و با شما اختلاف سلیقه دارد، مصیبتی پیدا کرد، گرفتاری پیدا کرد، در دلت خوشحال نشو و او را سرزنش نکن «وَ لَا يَشْمَتُ بِالْمَصَائِبِ».

ایشان بیان داشتند: باید انسان به این معنا توجه داشته باشد که دنیا خصوصیاتی دارد و انسان ها در معرض حوادث هستند، مریضی، فقر، مرگ و میر و گرفتاری برای همه انسانها هست، اینکه انسان حساب می کرده باشد که هر کس با ما چه رفتاری داشته، بعدا چه بلایی به سرش آمده و سپس بر سر آن جهات، شماتتش کند، این از صفات مؤمن نیست! حتی اگر دشمنش هم به مصیبتی گرفتار شود، طعنه نمی زند که چون تو اینقدر بلا سر من آوردی حالا گرفتار شدی!

معظم له اظهار داشتند: این نکته را روحانیون بیشتر باید رعایت کنند، متاسفانه این خلقیات و این صفات در جامعه روحانیت کمرنگ شده در حالی که در گذشته بزرگانی در همین حوزه بودند که گاه در مسائل علمی و روشهای آن با هم  اختلاف داشتند و یا در تفکرات سیاسی خود با هم اختلاف نظر تند داشتند، یکی ضد فلسفه بود، یکی ضد عرفان بود، یکی اهل فلسفه و عرفان بود، اما هر وقت با همدیگر ملاقات می کردند، احترام هم را نگه می داشتند، در هنگام مصیبت دیدن، برای عرض تسلیت به ملاقات همدیگر می رفتند، تا جایی که دیگران اصلا متوجه این اختلاف نظر آنها نمی شدند!

ایشان بیان داشتند: اینکه ما اختلاف در سلیقه و در عقیده داریم دلیل نمیشود که خود را حق مطلق بدانیم و دیگرا را باطل مطلق! احتمال بدهیم که شاید ما اشتباه می کنیم. 

معظم له اظهار داشتند: باید جامعه روحانیت مواظب باشد تا این اختلاف نظرها، خود را به صورت دشمنی و دوگانگی و طعن و لعن نسبت به همدیگر نشان ندهد، اینکه صحبت های علما را در نشست های خصوصی فیلم بگیریم و در فضای عمومی به صورت ناقص منتشر کنیم، چنین قضایایی به روحانیت لطمه می زند، ما را پیش مردم بی اعتبار می کند، خیال نکنیم ما روشنگری می کنیم، فرهنگسازی می کنیم، مردم را متوجه انحرافات می کنیم، نه! مردم وقتی نگاه کنند که یک آقایی خیلی راحت،  یک نفر را به صرف اختلاف نظر با خودش، نفی می کند، اسلام و تشیع او را زیر سوال می برد، چگونه درباره ما قضاوت خواهند کرد؟!

ایشان بیان داشتند: وجود مقدس آقا امیرالمؤمنین میخواهد به ما بگوید نسبت به هم مهربان باشید، بد دیگران را نخواهید، برای دیگران دعا کنید هر چند دشمن شما باشد، خیرخواهی داشته باشید و مهم اینکه اگر مصیبتی به آنها وارد شد یا گرفتاری برای آنها پیش آمد، به صرف اینکه بعضی از افکارش با شما موافق نیست، شماتتشان نکنید نه در لفظ، نه در برخورد و نه در قلم و نوشتار! 

ایشان در پایان اظهار داشتند: ما در این آداب اخلاقی و رعایت این آداب نسبت به دیگران اولی هستیم، ما معلم مردم هستیم، آنها باید از ما بیاموزند و لذا خیلی باید مواظب رفتار و گفتار خود باشیم!
 
📚 درس خارج فقه:
تاریخ: 1403/06/28
 

اشتراک گذاری
تصاویر
  • صفات مومن در نهج البلاغه ((1403/06/28))
ثبت امتیاز