English | فارسی
پنجشنبه 04 مهر 1392
تعداد بازدید: 1376
تعداد نظرات: 0

ديدار رئيس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي با حضرت آيت الله علوي بروجردي

ديدار رئيس كتابخانه مجلس شوراي اسلامي با حضرت آيت الله علوي بروجردي

ديدار دکتر محمد رجبی با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته)

به گزارش پايگاه اطلاع رساني دفتر حضرت آيت الله علوي بروجردي روز چهارشنبه 3 مهر ماه 1392 دکتر محمد رجبی، رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با حضرت آيت الله علوي بروجردي(دامت بركاته) در محل كتابخانه حضرت آيت الله العظمي بروجردي ديدار كردند.

در اين ديدار حضرت آيت الله علوي بروجردي خطاب به آقاي دكتر رجبي فرمودند: خداوند انشاء الله درجات مرحوم حجت الاسلام و المسلمين آقاي دواني را متعالي كند. ايشان از همان ابتدا در مجموعه مرحوم آيت الله العظمي بروجردي فعال بودند؛ و در همين زمينه دو تاليف به نام خاندان آيت الله بروجردي و جلد 12 مفاخر اسلام دارند.

مراجعه حوزيان به كتابخانه آيت الله بروجردي

كتابخانه خوب خودش امتياز است، اما به نام آيت الله العظمي بروجردي باشد امتياز بهتر و بسيار شايسته است. خوشبختانه در حال حاضر و به توفيق خداوند افتخار بزرگي نصيب مجموعه شده است و آن اينكه كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي بيشترين مراجعه كننده را از نظر فضلاي حوزه دارد، به طوري كه در ايام تحصيلي به طور متوسط روزانه 1500 نفر مراجعه كننده دارد. يكي از كارهاي مهمي كه در اين مجموعه بعد از بازسازي آن انجام شده دو سالن مجزا براي آقايان و يك سالن مجهز براي خانمها مي­باشد. البته در سالن مخصوص خانمها تمام افراد و كارگزاران آن خانم هستند، با توجه به وجود چند حوزه علميه اختصاصي خانمها در قم، كثرت مراجعه و تقاضا در بخش خانمها بسيار زياد است.

تاریخچه بنای کتابخانه آيت الله بروجردي

 كتابخانه زمان آيت الله العظمي بروجردي تاسيس شد، ايشان خودشان اهل كتاب بودند و با كتاب مانوس بودند، لذا مي­خواستند يك كتابخانه مستقلي تاسيس كنند، به همين منظور حاج آقا مصطفي خوانساري از طرف ايشان دنبال كتاب مي­رفت و كتابخانه هاي زيادي خريدند. مقدار زيادي كتاب به نجف در مدرسه­ايي در آنجا تاسيس كرده بودند، فرستادند؛ ولي صدام كتابخانه و مدرسه را به هم ريخت و همه كتابها را غارت كرد. خدا رحمت كند مرحوم آيت الله العظمي خوئي را كه مقداري از اين كتابها را از ماموران صدام خريد، كه الان آن كتابها در نزد حضرت آيت الله فياض است. خوشبختانه تقريبا دو هزار جلد كتاب خطي را ما به دست آورديم كه آنها در دو جلد فهرست شدند و آماده عرضه هستند.  همچنين ايشان كتابخانه مدرسه فيضيه و مدرسه رضويه را تقويت كردند و كتابهاي خوبي در اختيار آنجا قرار دادند. مرحوم آقاي لرزاده به من گفت: از ابتدا ساخت مسجد اعظم پيش­بيني كتابخانه نشده بود، آيت الله العظمي بروجردي به من فرمودند قصد دارند در كنار مسجد كتابخانه اي بسازند، اما ظاهرا عمر من وفا نمي­كند؛ لذا مكان مناسبي را در مسجد در نظر بگيريد و كتابخانه بسازيد كه كتابخانه سابق در كنار رودخانه ساخته شد. كتابخانه در آخرين سال حيات ايشان ساخته شد، مرحوم آيت الله العظمي بروجردي در نيمه شعبان مي­خواستند آنجا را افتتاح كنند، كه عارضه ايي براي ايشان پيش آمد و موجب شكستگي پاي ايشان شد و مراسم به هم خورد ، در ماه مبارك رمضان همان سال مرحوم حجت الاسلام و المسلمين آقاي فلسفي در مسجد اعظم منبر رفت؛ قرار شد كتابخانه در روز جمعه هفتم شوال افتتاح شود كه شب جمعه ناراحتي قلبي بر ايشان عارض شد و  بعد از چند روز منجر به رحلت ايشان مى‏شود. لذا ايشان خودشان موفق به افتتاح كتابخانه نشدند. بنابراين بعد از چهلم ايشان بزرگان حوزه به همراه آقازادگان كتابخانه را افتتاح كردند كه بنابر گفته مرحوم آقاي ميرزا ابوالقاسم آشتياني: مجموعه كتاب كتابخانه حدود ده هزار جلد كتاب بود.

البته كتابخانه قديمي در صحن جواد الائمه حرم مطهر واقع شد، لذا به همت مسولين وقت محل كنوني كتابخانه و فاز جديد ساخته و تجهيز شد. بحمد الله كتابخانه هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي رشد خيلي خوبي داشته است.

اهداء كتابخانه شخصي آیت‌الله العظمي بروجردی (ره) جهت حفظ مواریث شیعه

  با عنايت خداوند متعال كتابخانه شخصي مرحوم آيت الله العظمي بروجردي  كه كتابخانه مهمي بود، با حدود 625 كتاب خطي كه يكي از كتابهاي خطي آن، نهج البلاغه قرن 5 و شش هجري قمري هست است؛ خريداري و در اختيار كتابخانه قرار گرفت. بعد از مشاهده كتابهاي خطي متوجه شديم، بسياري از آثار مرحوم آيت الله بروجردي در حاشيه همين كتابها نوشته شده كه ما به آنها دسترسي نداشتيم. با بررسي بيشتر بيش از 30 جلد كتاب بسيار نفيس كه به خط خود ايشان بود در بين اين كتابهاي خطي پيدا شد. همچنين كتابهاي بسياري به خط مرحوم آقاي درچه­اي استاد ايشان در بين آنها به دست آمد. سه هزار جلد هم كتاب چاپي و سنگي بود و بعضا كتابهاي نفيسي در بين آنها است و در برخي از آنها مرحوم آيت الله بروجردي با خط خودشان حاشيه نوشته اند. خوشبختانه اين مجموعه بسيار نفيس هم به كتابخانه اهدا شد. الان با توجه به ازدحامي كه آقايان فضلا اينجا دارند، در طول اين سالها كتابهاي زيادي خريداري شد و به مجموعه كتابخانه اضافه شده است.  

ضرورت همكاري كتابخانه آيت الله بروجردي با كتابخانه مجلس

قسمت برادران کتابخانه مرحوم آيت الله العظمي بروجردي داراي دو سالن مطالعه است سالن عمومی و سالن ویژه محققان مي­باشد. در سالن ويژه محققين، نرم افزار و تجهيزات كامل كتابخانه اي وجود دارد. از همين رو نياز به همكاري جدي با موسسات  و كتابخانه هايي مانند كتابخانه مجلس شوراي اسلامي دارد، در خود حوزه هم خوشبخاته مديريت حوزه علميه همكاري خيلي خوبي دارند و کتابخانه مرحوم آيت الله العظمي بروجردي و كتابخانه فيضيه را به عنوان كتابخانه مركزي حوزه علميه قم معرفي كردند، از آنجا كه ما توان خريد همه كتابهايي كه منتشر مي­شود را نداريم و بعضي از اين كتابها لازم است در كتابخانه باشد و فضلا و اهل علم براي آنها مراجعه مي­كنند، لذا به گونه ايي باشد كه كتابهاي منتشر شده در اختيار كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي قرار بگيرد. يكي از اقدامات خوب راه اندازي سامانه مطبوعات كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي است كه دسترسي مراجعه كنندگان به روزنامه هاي مختلف را خيلي راحت كرده است.

گنجینه نسخ خطی و سنگي

كتابخانه آيت الله العظمي بروجردي از حيث كتابهاي خطي و چاپ سنگي بسيار غني است خوشبختانه كتابهاي خطي­ها كتابخانه به وسيله حضرت آيت الله استادي حفظه الله در پنج جلد فهرست شده است؛ همچنين كتابهاي خطي كتابخانه شخصي آيت الله بروجردي هم توسط حجت الاسلام آقاي اشكوري در دو جلد فهرست شده است. انشاء الله آمار و فهرست كتابهاي چاپ سنگي كتابخانه نيز به زودي منتشر و عرضه مي­شود.

در اوايل تاسيس كتابخانه، به كمك مرحوم حجت الاسلام آقاي دانش آشتياني كتابخانه مسجد اعظم مجله اي را منتشر مي­كرد كه بعد از چند سال چاپ آن متوقف شد. و الآن نياز به نشريه اي و لو به عنوان فصلنامه دارد، تا به معرفي آثار و فعاليت­هاي خود بپردازد. به همين جهت نياز است با همه دستگاههاي فرهنگي كشور تعامل و همكاري داشته باشيم، به خصوص كتابخانه مجلس شوراي اسلامي كه جناب آقاي دكتر لاريجاني عنايت خاصي به مجموعه آيت الله العظمي بروجردي دارند، لذا اين موارد اقتضا مي­كند كه همكاري تنگاتنگي خدمتتان داشته باشيم و ما هم در خدمت شما هستيم.

فن‌آوری اطلاعات و توليد منابع ديجيتال

يكي از كارهاي مهمي كه در كتابخانه آغاز و الحمد لله عرضه هم مي­شود همه كتابهاي خطي بعد از فهرست نويسي عكسبرداري شده و تبديل به ديجيتال شده و قابل انتقال به افراد و كتابخانه هاي ديگر مي­باشد. بنابراين اگر كتابي كه در كتابخانه مجلس شوراي اسلامي داريد اينجا مراجعه ميكنند و ما آن كتاب را نداريم با هم همكاري كنيم و در اختيار ايشان قرار ميدهيم و همينطور بالعكس كاري كه الان در دنيا معمول است.

در ادامه اين ديدار آقاي دكتر محمد رجبي رئیس کتابخانه مجلس طي سخناني نحوه و زمينه هاي همكاري هر چه بيشتر كتابخانه مجلس با کتابخانه مرکزی حوزه علمیه قم را بيان داشتند

ايشان در ادامه این دیدار گفت: تفاهم‌نامه همکاری با کتابخانه مرکزی حوزه علمیه در راستای افزایش همکاری‌ها و خدمات اطلاع‌رسانی میان کتابخانه مجلس و کتابخانه مرکزی حوزه علمیه قم منعقد شده است.

دکتر رجبی طی این بازدید پیشرفت‌های علمی و فنی این کتابخانه را ستود و خواستار افزایش ارتباطات فرهنگی و تعامل کتابخانه‌ای شد.


ارسال نظر جدید

نام

ایمیل

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

کلیه حقوق این سایت متعلق به دفتر حضرت آیت الله علوی بروجردی می باشد. (1403)
دی ان ان